avatar
     
Health

Melissa (20) heeft geen vaginaal kanaal

Ze is een van de 1700 vrouwen in Nederland die lijdt aan het Mayer-Rokitansky-Küster syndroom

Gisteravond vertelde Melissa (20) in RTL Late Night over een aandoening die niet erg bekend is maar toch voorkomt bij vrouwen; ze heeft het Mayer-Rokitansky-Küster syndroom. Dit betekent dat ze geen vaginaal kanaal heeft. 

Het grootste misverstand is dat veel mensen denken dat Melissa geen vagina heeft, maar die heeft ze wel. Ze heeft schaamlippen en een clitoris, maar het kanaal naar binnen toe is zeer vernauwd. Een van de complicaties die Melissa had op de middelbare school was dat ze heel vaak moest plassen. Omdat haar menstruatie uitblijft bezoekt ze een gynaecoloog. Op haar zeventiende ontdekt Melissa dat ze lijdt aan het Mayer-Rokitansky-Küster-Hauser syndroom. 

De vraag of ze überhaupt seks kan hebben krijgt Melissa vaak en het antwoord erop is ja. Maar het doet veel pijn omdat het kanaal heel nauw is. Ook vaginale onderzoeken waarbij bijvoorbeeld een eendenbek naar binnen moet worden gebracht, kan Melissa niet ondergaan. Wat Melissa zelf het moeilijkste vindt aan haar aandoening is dat ze geen baarmoeder heeft en nooit kinderen zal kunnen krijgen. 

Melissa is één van de ongeveer 1700 vrouwen in Nederland die lijdt aan het MRKH-syndroom. Heb jij hier ook last van en wil je jouw verhaal vertellen? Mail naar [email protected] 

Booking.com