avatar
     
Lifestyle

Ieder kind een plantje op tafel

'Al jaren lang is de Kalanchoë mijn guilty-tuincentrum-pleasure'

Even vanzelfsprekend als een gymtas met gymschoenen en een rugzak met fruit, brood en twee bekers drinken was het vroeger voor mij om een plantje mee naar school te nemen op de eerste dag van een nieuw schooljaar. 

Acht jaar lang zat ik op een fantastische Montessorischool in Amersfoort en een van de typisch Montessoriaanse waarden is dat ieder kind in een klas zorg draagt voor zijn of haar eigen plantje. Het plantje staat symbool voor het zorgen voor je omgeving en zorgt er bovendien voor dat kinderen dagelijks in contact komen te staan met de natuur.

In de zomervakantie toog ik ieder jaar met mijn moeder naar het tuincentrum om een plantje uit te zoeken voor het nieuwe schooljaar, maar lang hoefde ik nooit na te denken.  Het liefst koos ik de kalanchoë. Een groen plantje met dikke, vette blaadjes en heel veel prachtige kleine bloemetjes. Net een bosje bloemen dat op tafel staat; ik vond het prachtig! Knalroze, lichtroze, rood, geel; de Kalanchoë is te krijgen in allerlei kleuren. 

“Als ik ‘s ochtends de klas inkwam zette ik mijn plantje op de vensterbank”

Als ik ‘s ochtends de klas inkwam zette ik mijn plantje op de vensterbank. Aan het einde van de dag plaatste ik hem weer op mijn eigen tafeltje. Omdat het altijd fijn is om fijne herinneringen uit je jeugd te koesteren, is de Kalanchoë al jaren mijn guilty-tuincentrum-pleasure. En eindelijk: meer mensen hebben door hoe prachtig het plantje is, want de winkels staan er tegenwoordig vol mee!Na de orchidee is de Kalanchoë de meest populaire bloeiende kamerplant in Nederland. Dat is vooral te danken aan de minimale verzorging, de vele kleuren en de rijke bloei. Van nature gaat de Kalanchoë pas bloeien als hij minder dan 12 uur per dag licht krijgt. Het is een zogenoemde ‘korte dag plant’ en daarom een ideale woonplant voor in de herfst- en wintermaanden. Er zijn verschillende soorten bloemetjes maar ongeacht soort of formaat bloeien ze allemaal maar liefst drie maanden.

“Hij doet het overal in huis en hij verwacht maar eens per week een slokje water”

Van oorsprong komt de Kalanchoë veel voor in droge gebieden in onder meer Madagaskar. In de vlezige bladeren slaat de plant vocht op. Overdag, als de zon schijnt, zijn de huidmondjes gesloten. Daardoor is de verdamping laag en heeft de plant maar weinig water nodig en in tegenstelling tot bij de meeste kamerplanten vindt het proces van fotosynthese (het omzetten van CO2 naar zuurstof) in de nachtelijke uren plaats. Een ideale slaapkamerplant dus!

Ook als je geen groene vingers hebt is de Kalanchoë een fijne plant. Hij doet het overal in huis en hij verwacht maar eens per week een slokje water.

Booking.com