avatar
     
Lifestyle

Honderden boze reacties op video van ‘reborn-dolls’

'Veel lezers in shock omdat ze dachten dat ze een video van een overleden kindje hadden aangeklikt'

Tags:

Op Facebook deelden wij een video van superrealistische babypoppen. De poppen lijken zo echt, dat je je bijna niet kan voorstellen dat het om een pop gaat. De niet van echt te onderscheiden namaakbaby’s hebben niets met speelgoed te maken en zijn ook niet voor kinderen bedoeld. Maar voor wie dan wel!? Volwassenen? En zijn ze cute of creepy? vroegen wij onze lezers. We kregen honderden reacties. 

De video had een grote aantrekkingskracht en werd door duizenden lezers aangeklikt. Ook kregen we honderden reacties. Het merendeel van onze lezers is het erover eens: deze poppen zijn doodeng. Veel lezers waren in shock omdat ze in eerste instantie dachten dat ze een video van een overleden kindje hadden aangeklikt. Andere lezers verbaasden zich over hoe knap deze poppen zijn gemaakt. Ook vroegen veel mensen zich af voor wie deze poppen bedoeld zijn en waarvoor ze gebruikt worden. Er waren lezers die de levensechte poppen in verband brachten met pedofilie en mensen die boos werden van de video.

“De goedkoopste variant kost 900 euro, de duurste 5000 euro”


Realistische babypoppen bestaan al jaren, maar de nieuwste generatie poppen zijn zo levensecht dat het beangstigend kan zijn. De nieuwste namaakbaby’s worden onder andere gemaakt door het Spaanse bedrijf Babyclon. De poppen zijn gemaakt van siliconen en gemotoriseerd: de pop kan je aankijken, ademen, drinkbewegingen nabootsen, plassen en kraaiende geluidjes maken. De armpjes en beentjes van de pop kunnen bewegen. Babyclon presenteerde de nieuwe poppen op een beurs in Bilbao, zo was te lezen in het NRC. Op de beurs werden de poppen uit een nepbaarmoeder gesneden, waarna het publiek joelde en applaudiseerde. Ook lagen er op de beurs poppen in couveuses. De goedkoopste variant van de Babyclon kost ongeveer 900 euro, de duurste variant 5000 euro.

De vraag die al onze lezers hebben: wie schaft zo’n pop aan? Voor wie zijn deze poppen gemaakt? In Amerika zijn de levensechte poppen een trend onder mensen die een kinderwens hebben die nooit is vervuld. Er zijn vrouwen die hun moedergevoelens op de siliconen baby projecteren. Op You Tube zijn talloze filmpjes te vinden van (voornamelijk) vrouwen die de baby’s uitpakken, aankleden en zelfs badderen. Tegen ABC News zei een vrouw met een siliconen pop: “Het is nog mooier dan een baby. Ze heeft geen vieze luiers, blijft altijd baby en gaat nooit uit huis.”

“Het verzorgen van een robotbaby is verre van realistisch”

Het is al meerdere keren gebeurd dat er een autoraam is ingeslagen omdat voorbijgangers dachten dat ze een levende baby alleen achtergelaten in een auto zagen liggen toen het om een siliconen pop bleek te gaan.  Mensen die een dergelijke pop aanschaffen worden gevraagd ten alle tijden goed kenbaar te maken dat ze een pop in hun bezit hebben, en geen kind.

Het Algemeen Dagbloed vroeg speelgoeddeskundige en ontwikkelingspsychologe Lisette van der Poel wat zij van de poppen vindt. Zij zegt: “het verzorgen van een robotbaby is verre van realistisch. Je kunt zo’n levensecht ding namelijk is de kast leggen als je er even geen zin in hebt.” Wel kan ze zich voorstellen da een robotbaby interessant kan zijn voor bijvoorbeeld kraamopleidingen. “Ze zijn zo levensecht dat je er in principe goed mee zou kunnen oefenen.”

BRON: AD/NRC/THE TELEGRAPH
Booking.com