avatar
     
News

Abortusklinieken pleegden nog meer fraude dan gedacht

'De klinieken zijn verantwoordelijk voor de helft van de 31.000 abortussen die jaarlijks plaatsvinden'

Er zijn nog meer details bekend geworden van de fraude die is gepleegd door abortusklinieken van Stichting Casa Klinieken. Hier vinden ongeveer de helft van alle abortussen in Nederland plaats. Eerder berichten we al dat de stichting voor zes miljoen euro opgelicht zou hebben, maar dit is zeker negen miljoen euro.

De Volkskrant schrijft dat de stichting het bestaan van medisch specialisten verzon en patientendossiers en verwijsbriefjes vervalste om hogere bedragen te kunnen declareren. De meeste fraude is gepleegd door Casa Medical. Dit onderdeel van de kliniek specialiseerde zich in sterilisaties, soa-testen, uitstrijkjes voor baarmoederhalskanker en het zetten van spiraaltjes.

Uit het KPMG rapport blijkt dat hier amper medisch specialisten in dienst waren. Ook hadden de vijf klinieken geen wettelijke verplichte vergunning, schrijft de Volkskrant. Ook werd er in sommige gevallen samengewerkt met andere partijen, zoals in 2010 met de Rotterdamse Stichting Trombosedienst en Artsenlaboratorium. Casa Medical declareerde behandeling die door deze klinieken werden uitgevoerd zodat het bedrag hoger was; het geld werd door de instellingen gedeeld.

De bestuurder van Stichting Casa Klinieken is inmiddels opgestapt.

BRON: DE VOLKSKRANT

Booking.com