avatar
     
Blogs

Rooibosthee uit een pul

'Ik koester de momenten dat ik met mijn moeder kan proosten'

Tags: , , ,

Rooibosthee. Dat is wat er gedronken wordt bij mijn ouders thuis. Het liefst uit een pul. Absoluut ook een kop koffie in de ochtend hoor, geen zorgen, maar als het op rooibosthee aankomt zijn pa en ma alles behalve zuinig.

Nu vind ik deze kruidenthee prima te drinken, dus het blijft gezellig wanneer ik een bezoekje breng aan het Drentse Dwingeloo. Maar die keer dat mijn ouders jarig zijn, op – jawel – dezelfde dag en – echt waar – ze worden even oud, vinden de kinderen het toch echt tijd om een flesje open te trekken.

“Ik koester de momenten dat ik met mijn moeder kan proosten”


Mijn ouders drinken wel eens een glaasje wijn. Maar om nou te zeggen dat er wekelijks naar de glasbak gelopen moet worden is heel heel héél erg overdreven. Ik koester de momenten dat ik met mijn moeder kan proosten. Nu koester ik sowieso de momenten dat ik mijn mond aan een glas wijn mag zetten, maar je snapt wat ik bedoel. Afijn, hoera er zijn er twee jarig, waar is de fles! Ik trek de kast open en naast de hardloopschoenen vind ik een aantal flessen wijn.

Nu heb ik mij laten vertellen door de documentaire Sour Grapes, een aanrader om te kijken op Netflix trouwens, dat het uiterlijk van de fles zeker niet verklapt hoe de smaak zal zijn. Dus welke kies ik? Op één fles staat met lichtblauwe koeienletters WINTERWIJN. Die sla ik even over, net als de fles waar PERFETTO op staat, zonder verdere uitleg. Ik laat me toch verleiden door het uiterlijk schoon van een bepaalde fles met een ouderwetse opdruk en een Franse tekst. Het is een fles van een wijnboerderij die sinds 1481 bestaat en in 2009 geleden ging de kurk op de fles, die ook nog eens mooi van vorm is. Ik ben verliefd en grijp hem bij de hals. Kurk er uit en proeven maar!

“Ik lees nog eens. Het staat er echt. 169 euro. Mijn ogen worden groot.”


Ik gebruik op zijn tijd graag de app Vivino om iets wijzer te worden van wat ik drink. Hoeveel sterren krijgt hij toegewezen en wat kost zo’n flesje ongeveer? Gewoon leuk, wat achtergrondinformatie. Ook nu ben ik nieuwsgierig naar wat voor lekkers ik  heb buitgemaakt. Ik maak een foto van het etiket en een paar tellen later presenteert zich de uitslag op mijn beeldscherm: 4.7 van de 5 sterren. Hij smaakt goed, aldus de beoordelaars. Daar ben ik het mee eens en neem gulzig nog een slok.

Maar dan valt mijn oog op de prijs. Misschien mis ik een komma? Ik lees nog eens. Het staat er echt. 169 euro. Mijn ogen worden groot. Deze fles trek je open bij een 10-jarig huwelijk. Wanneer je oma wordt. Wanneer je een huis hebt gekocht! Of je laat hem tot in de eeuwigheid liggen in een stoffig keldertje. Even schrik ik, maar iedereen om mij heen lacht, mijn ouders nog het hardst. Dat is het dan weer het fijne van mensen die vooral waarde hechten aan rooibosthee. Zo’n dure fles. Wat een giller.

Booking.com