avatar
     
Food

NVWA reageert op gojibessen-gate

'Gojibessen zijn een nichemarkt en worden alleen in kleine hoeveelheden gegeten'

Tags: ,

De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit ligt (weer) onder vuur. Ditmaal gaat het om giftige gojibessen in de winkel en het feit dat de NVWA consumenten geen waarschuwing heeft gegeven over de te grote hoeveelheid aangetroffen bestrijdingsmiddel op de bessen. Vandaag reageert de NVWA op een website van Rijksoverheid.

De NVWA geeft aan dat zij bedrijven waar de monsters met een te hoge hoeveelheid pesticiden zijn aangetroffen een schriftelijke waarschuwing hebben gegeven. In deze brief staat dat de overtreding moet worden opgeheven en dat herhaling moet worden voorkomen. Bovendien zegt de NVWA dat het allemaal wel meevalt met de hoeveelheid gif die is aangetroffen: “Voor de bepaling of de ARfD wordt overschreden bij consumptie van deze bessen zijn consumptiegegevens van krenten gebruikt. Er zijn namelijk geen consumptiegegevens bekend van gojibessen. Waarschijnlijk resulteert dit in een overschatting van de consumptie, zeker bij kinderen, die normaal gesproken meer rozijnen/krenten eten dan gojibessen. In de praktijk zal de blootstelling dus lager liggen.”

Geen publiekswaarschuwing 

De NVWA vervolgt: “Omdat in dit geval het risico waarschijnlijk overschat is heeft de NVWA geen publiekswaarschuwing uitgedaan. Het staat buiten kijf dat ons voedsel veilig moet zijn en de NVWA ziet daarop toe. De NVWA heeft in 2017 weer gojibessen bemonsterd en deze worden binnenkort geanalyseerd, waarna – als dat nodig is- handhavend zal worden opgetreden.”

De NVWA noemt dat het niet om ‘illegale bestrijdingsmiddelen’ gaat: “Deze term is niet juist in dit verband. We gaan er vanuit dat de middelen in het land van herkomst wel zijn toegelaten en dus niet illegaal gebruikt worden. Als bestrijdingsmiddelen in de EU niet zijn toegelaten maar in derde landen wel worden gebruikt, wordt in Europees verband een zogenoemde ‘default’ MRL (maximum residu limiet) vastgesteld, die gelijk is aan de detectielimiet van de analysemethode. Dit zijn dus heel lage wettelijke limieten. Het residu kan dus aangetroffen worden omdat het in derde landen gebruikt mag worden, maar het gehalte moet lager zijn dan de MRL.”

Nichemarkt

Kortom; volgens de NVWA is er helemaal niets aan de hand en kunnen we de bessen gewoon blijven eten. Maar waarom werd bij de finopril melding direct een publiekswaarschuwing afgegeven en hiervoor niet “Voor eieren kun je wel een ARfD-overschrijding uitrekenen, omdat de consumptie van eieren bekend is. De consumptie van eieren is veel grootschaliger, het is een belangrijk voedselbestanddeel voor kleine kinderen en eieren worden ook verwerkt in heel veel andere producten. Gojibessen zijn een nichemarkt en worden alleen in kleine hoeveelheden gegeten. De NVWA besluit van geval tot geval of een publiekwaarschuwing nodig is.”

BRON: RIJKSOVERHEID

Booking.com