avatar
     
Health

70% van de gojibessen vergiftigd

'Op sommige bessen kwam 55 keer de wettelijk toegestane hoeveelheid landbouwgif voor'

Nederlandse groothandels, speciaalzaken en supermarkten hebben vorig jaar giftige gojibessen verkocht, stelt ‘voedselwaakhond’ Foodwatch. Volgens deze organisatie heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit flinke steken laten vallen omdat consumenten nooit zijn gewaarschuwd voor de gevaarlijke bessen.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit onderzocht gojibessen uit Azie en kwam tot de conclusie dat 70 procent was besmet met een gevaarlijke hoeveelheid giftige bestrijdingsmiddelen. Om aan te geven hoe ernstig de zaak is: op sommige bessen kwam 55 keer de wettelijk toegestane hoeveelheid landbouwgif voor.  Een gedeelte van de aangetroffen middelen is voor gebruik in de EU zelfs verboden vanwege gezondheidsrisico’s.
Volgens Foodwatch had de NVWA na dit onderzoek direct een publiekswaarschuwing moeten geven. Veel wetenschappers zijn in shock van de uitslagen van het onderzoek. Zo zegt toxicoloog Martin van den Berg tegen EenVandaag: “Ik heb dit soort overschrijdingen nog niet eerder gezien en wat ik schokkend vind is dat deze producten op de markt gehouden zijn.”

De NVWA zegt de desbetreffende bedrijven schriftelijk te hebben gewaarschuwd en verplicht te hebben de giftige bessen zelf uit de schappen te halen.

Booking.com