avatar
     
Stories

‘Hoi papa, ik ben Eva’

Maarten (33) is dement en herkent zijn vrouw en dochtertje (4) niet meer

Sandy’s man Maarten (33) lijdt aan frontotemperale dementie. Sandy en Maarten waren de eerste kandidaten van het prachtige programma ‘Voor ik het Vergeet’ van RTL4 en maakten veel indruk. Sandy doet haar verhaal in de media omdat er weinig kennis en begrip is over dementie op jonge leeftijd. En dat terwijl 1 op de 5 mensen vroeg of laat met de ziekte te maken krijgt. 

In het programma wordt de impact weergegeven die vroegtijdige dementie op een jong gezin heeft. Maarten krijgt op zijn 31e de diagnose dat hij een hersenziekte heeft en aan frontotemperale dementie, ofwel ftd lijdt. Sandy is op dat moment blij dat er na jaren van onzekerheid een diagnose is, maar natuurlijk is het niet de diagnose die ze wil horen.

“Eva weet dat papa in de war is en is eraan gewend dat ze zich iedere keer moet voorstellen”

Maarten en Sandy hebben samen een dochtertje, Eva (4). Het meisje heeft Maarten nooit gezien zoals hij was toen Sandy hem ontmoette en met hem trouwde. Maartens gezondheid gaat snel achteruit. Inmiddels heeft Maarten een iq van 50 en herkent hij Sandy en Eva niet meer. Hij woont op een gesloten afdeling van een woonzorgcentrum  omdat hij zelf bijna niets meer kan. Eva weet dat papa in de war is en is eraan gewend dat ze zich iedere keer moet voorstellen.

“De sokken staan symbool voor de verwarring waarmee mensen met dementie en hun naasten worden geconfronteerd”


Gisteren zijn er in het kader van Wereld Alzheimerdag sokken gelanceerd, de zogenaamde Alzheimer SOCKS. Het zijn twee verschillende sokken die symbool staan voor de verwarring waarmee mensen met dementie en hun naasten worden geconfronteerd. De opbrengst van de verkoop van de sokken wordt besteed aan onderzoek naar Alzheimer.

In het speciale campagnefilmpje dat bij de sokken hoort, zit Eva, het dochtertje van Maarten en Sandy. Omdat frontotemperale dementie erfelijk is houdt Sandy haar hart vast voor de toekomst en de gezondheid van haar dochter. Zij zal pas op achttienjarige leeftijd worden getest. Gelukkig ontwikkelt ze zich goed en zijn er nu nog geen tekenen van de hersenziekte zichtbaar.

 Wil jij de sokken bestellen en bijdragen aan onderzoek naar Alzheimer? Dat kan hierWil je de aflevering van Voor Ik Het Vergeet terugkijken? Dat kan bij RTL XL. 

Heb je zelf te maken met een vriend, familielid of kennis met dementie en wil je dit verhaal delen? Wij vertellen het graag. Mail naar [email protected]

BRON: ALZHEIMER STICHTING/ RTL 4

Booking.com