avatar
     
Stories

Simone (41) voelt zich eenzaam in haar huwelijk

'Doordat ik al jarenlang geen echte gesprekken meer voer met mijn man, is het heel erg lastig om dat patroon te doorbreken'

De Week van de Eenzaamheid is vandaag begonnen. Maar liefst één miljoen mensen in Nederland voelen zich eenzaam. Wat is eenzaamheid? Eenzaamheid is het niet verbonden voelen. Als je last hebt van eenzaamheid mis je een hechte, emotionele band met anderen of heb je minder sociale relaties dan waar je behoefte aan hebt. 

Als je je eenzaamheid voelt krijg je te maken met heftige gevoelens zoals leegte, verdriet, angst en zinloosheid. Veel mensen die eenzaam zijn krijgen door hun eenzaamheid lichamelijke of psychische klachten. Eenzaamheid is een verborgen probleem: aan de buitenkant kun je niet zien of iemand eenzaam is en er wordt weinig over het onderwerp gesproken. Daarbij denk je bij een eenzaam persoon al snel aan iemand die alleen is, maar je eenzaam voelen en alleen zijn is niet hetzelfde. Iemand die veel sociale contacten heeft en in een relatie zit of een gezin heeft, kan zich heel erg eenzaam voelen.

Eenzaamheid is een persoonlijke ervaring en een ander kan dus ook nooit een oordeel geven over iemands eenzaamheid. Over het algemeen wordt eenzaamheid onderverdeeld in twee categorieën: sociale eenzaamheid (weinig contacten) of emotionele eenzaamheid (kwaliteit van de contacten). Omdat we graag aandacht besteden aan een van de grootste sociale problemen van deze tijd vertellen we vandaag het verhaal van Simone. Zij is 41, is getrouwd en heeft drie kinderen. Ze heeft al jarenlang een vaste vriendinnengroep en veel contact met de moeders op de school van haar kinderen. Toch is ze eenzaam.

“We zijn vaak samen en hebben meestal een huis vol, maar toch voel ik me heel erg alleen”


“Ik leerde mijn man kennen toen ik 23 was. Ik was toen al aan het werk en had een eigen appartementje. We gingen snel samenwonen, trouwen en kregen drie kinderen. We zijn al zo lang samen dat ik me moeilijk meer een leven zonder hem kan voorstellen. We werken allebei en delen de zorg voor onze dochters. Het is pas sinds een paar jaar dat ik me besef hoe alleen ik me voel in mijn huwelijk. Het is lastig uit te leggen want we zijn vaak samen en hebben meestal een huis vol, maar toch voel ik me heel erg eenzaam en ben ik vaak alleen met mijn gedachten.”

“Mijn man heeft een drukke baan en is thuis vaak nog aan het werk. Ik hou er niet van om ‘s avonds de deur uit te gaan, dus we zijn doordeweeks vaak samen thuis. Maar een echt gesprek voeren we niet samen. We hebben het over koetjes en kalfjes; we praten over de kinderen en vertellen elkaar verhalen over collega’s van het werk. Ik kan me niet eens herinneren wanneer ik voor het laatst met hem heb gepraat over hoe ik me voel.”

“Ik vind ons contact oppervlakkig en schaam me dat ik zelf geen gesprek op gang weet te brengen”


“Er zijn avonden dat ik op de bank naar een serie op Netflix kijk of door een tijdschrift blader en wel kan huilen van verdriet omdat ik zo graag met iemand wil praten. Doordat ik al jarenlang geen echte gesprekken meer voer met mijn man, is het heel erg lastig om dat patroon te doorbreken. Zelfs als we samen weggaan en bijvoorbeeld een dagje sauna plannen, dan praten we niet over onze gevoelens. Het probleem is dat hij helemaal kan opladen van zo’n dagje en er duidelijk van geniet. Ik vind het oppervlakkig en schaam me dan ook dat ik zelf geen gesprek op gang weet te brengen.”

“Ik heb een vriendinnengroepje met meiden die ik al heel lang ken. Ze hebben allemaal kinderen en we wonen bij elkaar in de buurt. Als ik met deze meiden wat ga doen dan praat ik niet over mijn gevoelens. Dat komt omdat ik dan geen spelbreker wil zijn of onze dag uit wil verpesten. We praten meestal over ons werk, andere vriendinnen, de problemen die er spelen rondom onze kinderen. Of mijn vriendinnen een goed huwelijk hebben? Ik zou het niet eens weten.”

“Als ik in bed lig denk ik vaak: wat stelt mijn huwelijk voor?”


“Als ik niets doe dan sterf ik doodongelukkig. Ik kan mijn man vertellen dat ik ongelukkig ben en graag meer contact met hem wil, maar ik ben nu al bang voor zijn reactie. Ik weet dat hij anders in het leven staat, minder behoefte heeft aan gesprekken en een emotionele verbintenis. Aan de andere kant denk ik vaak als ik in bed lig: wat stelt mijn huwelijk voor? Soms hoor je vrouwen zeggen dat hun relatie meer een ‘broer-zus’ relatie is geworden, maar zelfs dat kan ik niet van ons huwelijk zeggen. Sinds een paar maanden durf ik openlijk aan mezelf toe te geven dat ik me eenzaam voel. Nu wordt het tijd om het aan anderen te gaan vertellen. Ik vind het doodeng, maar ik weet dat het moet gebeuren.”

Voel jij je ook eenzaam of wil je reageren? Graag!
Wil je meer informatie over eenzaamheid? Klik hier. 

FOTO: PEXELS

Booking.com