avatar
     
Blogs

Hema genderneutraal: het wordt steeds gekker!

'Mam, die truien zijn echt voor jongens!' 'Waarom?' vraag ik haar. 'Ze liggen bij de jongensspullen, ze zijn echt voor jongens!'

Gisteren kwam het nieuws dat winkelketen Hema stopt met de geslachtsaanduiding op de etiketten van de kinderkleding. Nederland is woest en Twitter ontplofte. Wat bezielt Hema? Hoe kan dit nou? Het wordt steeds gekker! Belachelijk! Nooit meer naar Hema! Waarom niet? Wat is er toch zo verschrikkelijk?

Als groot fan van Hema kinderkleding ken ik de collectie zo ongeveer uit mijn hoofd. Voor mijn twee dochters van vijf en twee kan ik er altijd wel slagen voor leggings, shirts, jurkjes en ondergoed. Nu trek ik me weinig aan van het woord GIRL of BOY op een etiket en koop ik voor de kinderen wat ik leuk vind, zij leuk vinden en wat bij ze past. Mijn oudste dochter houdt van bewegende pailletten, roze, zilver, goud en grijs en hartjes, regenbogen en eenhoorns. Voor haar slagen we dan ook met gemak voor vier shirts met lange mouwen. Allemaal met een kaartje GIRL eraan.

“Ze liggen bij de jongensspullen, ze zijn echt voor jongens!”


De jongste houdt niet van roze. Ze houdt van effen kleuren zoals blauw, beige en groen. Werkelijk? Dat kind is twee! Ja, werkelijk! Dat kind is twee en wijst zelf aan wat ze mooi vindt. We kiezen een donkerblauw shirt met hierop een print van koptelefoontjes en een wit shirt met zwarte kruisjes en hierop de tekst ‘AWESOME’ in fel oranje letters. Ze is er blij mee en doet ze in het mandje. De oudste begint nu met haar ogen te rollen. “Die zijn voor jongens!” zegt ze. “Ehh, wil je echt met een jongensshirt lopen Bel?” De jongste is gelukkig te klein om te snappen wat ze zegt. We rekenen af. “Mam, die truien van Bel zijn echt voor jongens!” “Waarom?” vraag ik haar. “Ze liggen bij de jongensspullen, ze zijn echt voor jongens!” Ik leg haar uit dat het een shirt is. Met een voorkant, een achterkant, mouwen en een gat om je hoofd doorheen te doen. “En met koptelefoons erop” hoor ik haar zeggen. Ook is ze niet te spreken over het ‘AWESOME’ shirt. Grote, hoekige jongensletters zijn het volgens haar.

“De meisjesspeen is roze en draagt de tekst ‘Drama Queen’, de jongensspeen is blauw en hier is ‘Bad Boy’ op gedrukt”


Het is een feit dat er op kleding die gemaakt wordt voor jongens teksten staan als: ‘AWESOME’, ‘BAD BOY’ en ‘STOER’. En dat meisjes het kunnen doen met teksten als: ‘PRINCESS’, ‘PERFECT DAY’ en ‘LIEF’. Het blauwe shirt met de koptelefoons heeft veel wijdere mouwen dan het shirt met de print van regenboogjes en kushandjes, terwijl kleine kinderen toch allemaal dezelfde vormen hebben. Een ander voorbeeld: de fopspenen van het merk Bibi. De meisjesspeen is roze en draagt de tekst ‘Drama Queen’, de jongensspeen is blauw en hier is ‘Bad Boy’ op gedrukt. Nu mag en kan iedereen natuurlijk lekker zelf weten wat hij mooi vindt en geloof ik ook echt dat we in een maatschappij leven waarin kinderen leren zichzelf te zijn: meisjes dragen broeken en gympen, jongetjes dragen net zo goed leggings en leren laarsjes. Maar er zijn nog héél heel veel opgelegde ideeën over jongens en meisjes, die wij onze jongens en meisjes dus bewust of onbewust ook meegeven.

“Als schoenen met wieltjes eronder alleen maar voor jongetjes gemaakt zouden, dan had ze ze denk ik niet aan Sinterklaas gevraagd”


Veel kinderen kijken jammer genoeg naar wat ‘hoort’ en wat ‘niet hoort’. Mijn oudste heeft de shirts van haar zusje niet eens echt goed bekeken; ze zijn gemaakt voor jongens en dus zou haar zusje ze niet moeten dragen. Dat heb ik haar niet opgelegd of geleerd, maar dat idee heeft ze wel ergens in de afgelopen vijf jaar wel ontwikkeld. Als schoenen met wieltjes eronder alleen maar voor jongetjes gemaakt zouden, dan had ze ze denk ik niet aan Sinterklaas gevraagd. Waarom vindt ze eenhoorns leuk en dino’s stom? Omdat eenhoorns op meisjeskleding worden afgedrukt, en zij een meisje is en van meisjesdingen houdt.

“Stel je voor dat mijn dochter over drie jaar het shirt met koptelefoon laten liggen omdat ze voelt dat dat niet voor haar is gemaakt”


Moet je je eens voorstellen dat mijn jongste in de komende jaren dezelfde ideeën ontwikkeld als haar zus? Dan zou ze over drie jaar het shirt met koptelefoon laten liggen omdat ze ergens voelt dat dat niet voor haar is gemaakt. Dat is toch niet oké? Ik vind dat er helemaal niets mis is met deze zet van Hema. De winkel blijft rokken, spijkerbroeken, truien met dino’s en shirts met pailletten verkopen. En jij kan voor of met je kind uit de schappen halen wat jullie mooi vinden, net zoals dat nu kan. Er is dan één groot verschil: het labeltje. Misschien zijn er onder de boze mensen vaders en moeders die in complete paniek raken omdat ze zelf niet weten wat ze mooi vinden of bij hun kind vinden passen? Dat kan. Maar dat is niet het probleem van Hema.

Booking.com