avatar
     
Stories

Gaby(47) pleegde euthanasie vanwege haar oorsuizen

'24 uur per dag, zeven dagen in de week het geluid van een remmende tram in je hoofd'

Ongeveer 1 miljoen mensen in Nederland hebben last van oorsuizen. Deze mensen horen 24 uur per dag, zeven dagen in de week het geluid van een remmende tram in hun hoofd. Het dreef Gaby Olthuis (47) zo tot waanzin dat zij euthanasie pleegde.

“Ik ben de afgelopen jaren gemarteld op een manier die maar weinigen zich kunnen en hebben willen voorstellen. Geluiden alsof je de hele dag met de boren van de tandarts in je hoofd zit, maken je letterlijk op alle niveaus kapot.” Het zijn de woorden van Gaby Olthuis (47). Ze pleegde euthanasie vanwege ondraaglijke oorsuizen.

De moeder van twee kinderen had er veertien jaar last van en het werd steeds erger. Tinnitus, zoals de aandoening officieel heet ontstaat vaak door een harde knal. Met Gaby gaat het mis als ze in Jemen met haar man een bomaanslag meemaakt. Voor de aandoening is geen behandeling mogelijk. In 2014 kon Gaby niet meer met haar oorsuizen leven en stapte ze uit het leven met hulp van de Levenseindekliniek.

“Ik heb ontzettend vaak geprobeerd om me voor te stellen wat ze hoorde, maar dat houd je maar een paar seconden vol”


Joan van Baarle is Gaby’s moeder en schreef een boek over het leven van haar dochter; ‘Gevangen in geluid’. Joan beschrijft in het boek het levensverhaal van Gaby en vertelt hoe de oorsuizen haar tot wanhoop dreven. Zo veranderde haar karakter en waren simpele dingen zoals boodschappen doen een verschrikking. Ook het onderhouden van sociale contacten werd steeds moeilijker.

Naast dit persoonlijke verhaal van Gaby staan er ook negen portretten van andere mensen die aan de kwaal lijden in het boek en lees je bijvoorbeeld het verhaal van Fred van Leer. Over hoe het is om met oorsuizen te leven zegt Joan bij RTL Late Night: “Ik heb ontzettend vaak geprobeerd om me voor te stellen wat ze hoorde, maar dat houd je maar een paar seconden vol”. Wat de schrijfster wil is meer bewustwording van de gevaren van veel en hard geluid; “we moeten jongeren geen angst aanjagen, maar het is tegenwoordig nergens meer stil.

In Nederland zijn er meer dan één miljoen mensen die in meer of mindere mate last hebben van tinnitus. De ziekte is niet te behandelen. De opbrengsten van het boek ‘Gevangen in geluid’ komen ten goede aan onderzoek naar oorsuizen.

Lijd jij aan tinnitus en wil jij jouw verhaal delen?
Wij vertellen het graag. Stuur een mail naar [email protected]

FOTO: PAAGMAN

Booking.com