avatar
     
Health

Hartproblemen bij vrouwen moeilijk te herkennen

Hartstichting voert campagne: 'Er is een betrouwbare test nodig voor het vrouwenhart'

Hartproblemen bij vrouwen zijn moeilijk te herkennen, ook door artsen. Hierdoor komt een diagnose vaak te laat. De Hartstichting heeft een campagnefilm gelanceerd waarin duidelijk wordt hoe weinig we eigenlijk weten van hartproblemen. Het doel: er moet een betrouwbare test komen waarmee doktoren hartproblemen bij vrouwen kunnen herkennen. 

Actrices Tanja Jess, Miryanna van Reeden en Lieke van Lexmond werden foor LifeHunters uitgenodigd in een studio voor een auditie voor een video voor de hartstichting. Nadat ze werden gevraagd zich voor te stellen op camera werd alle drie de actrices gevraagd of ze wisten hoe een hartinfarct zou voelen. En of ze dit zouden willen laten zien…

De dames grijpen naar hun borst en laten zien dat ze steken en kramp in de hartstreek voelen. Toch zitten ze er alle drie hartstikke naast. Na de zogenaamde auditie krijgen ze een video te zien. In deze video vertelt Linda, die echt een hartinfarct heeft gehad en in het complot zit, hoe het er werkelijk aan toe kan gaan; zo had zij al tijden last van extreme maagklachten.

Vermoeidheid, duizeligheid en misselijkheid


Veel vrouwen hebben vage klachten die kunnen wijzen op hart- en vaatziekten, zoals vermoeidheid, duizeligheid en misselijkheid. Hartproblemen bij vrouwen zijn hierdoor erg moeilijk te herkennen. Niet alleen door vrouwen zelf, maar óók door artsen. In het ergste geval ontdekken ze het zelfs te laat.

Er is veel onderzoek gedaan naar hart- en vaatziekten, maar dit onderzoek is voornamelijk gedaan met mannen. De onderzoeken zijn niet representatief voor vrouwen, omdat hier hele andere symptomen optreden. Daarom is er een betrouwbare test nodig voor het vrouwenhart, vindt de Hartstichting. De stichting steunt daarom onderzoek naar nieuwe methoden voor huisartsen en cardiologen om een betrouwbare diagnose te kunnen stellen bij vrouwen.

Wil jij bijdragen aan een betrouwbare test waarmee hartproblemen ontdekt kunnen worden? SMS ‘hart’ naar 4333 doe een donatie, of geef een bijdrage via www.hartstichting.nl.

** Heb jij zelf hartproblemen (gehad) en wil je jouw verhaal vertellen? Wij doen dit graag. Stuur een mail naar [email protected] #awareness**

BRON: NEDERLANDSE HARTSTICHTING

Booking.com