avatar
     
Health

Drie porties volkorenproducten verlagen risico op darmkanker

'Het nieuwe rapport laat zien dat mensen veel kunnen doen om hun risico op darmkanker aanzienlijk te verlagen'

We hebben al vaker bericht over het belang van vezels. Het grootste gedeelte van de Nederlanders krijgt dagelijks te weinig vezels binnen. Toch zijn juist die vezels superbelangrijk voor het menselijk lichaam. Nu blijkt zelfs dat het eten van volkoren graanproducten het risico op darmkanker verlagen.

Darmkanker is wereldwijd een van de meest voorkomende soorten kanker. Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds deed een groots onderzoek naar hoe je de risico op darmkanker zelf kunt verlagen. De experts benadrukken dat geen enkele levensstijl de garantie biedt dat je geen kanker krijgt, maar een gezonde voeding en leefstijl kunnen wel degelijk een rol spelen bij de preventie ervan.

Uit het onderzoek komt iets zeer concreets: drie porties volkorenproducten per dag (van 90 gram) verlagen het risico op darmkanker met 17%. Ook beweging, in elke vorm, zou de kans op de ziekte verkleinen. Voor het nieuws over volkorenproducten zijn maar liefst 99 studies bij elkaar gebracht. In het onderzoek werd gekeken naar gegevens van 29 miljoen mensen bij wie darmkanker is vastgesteld. Zowel voeding, gewicht als lichaamsbeweging zijn in relatie gebracht met het risico op darmkanker.


“Het nieuwe rapport laat zien dat mensen veel kunnen doen om hun risico op darmkanker aanzienlijk te verlagen. De bevindingen zijn duidelijk: voeding en leefstijl spelen een grote rol bij darmkanker”, zegt Edward L. Giovanucci, prof. Voeding en Epidemiologie bij de Harvard TH Chan School of Public Health.

BRON: NU.NL 

Booking.com