avatar
     
Stories

Aminga (9) werd aangereden op een parkeerplaats en overleed

Groningse graffitikunstenaars maken levensgroot portret van overleden meisje

Twee en halve week geleden kwam de negenjarige Aminga op een tragische manier op het leven. Zij, haar vader en broertje (8) werden aangereden op een parkeerplaats. De klap was fataal voor Aminga en haar vader Peter, zij overleden beide. Het jongetje van acht overleefde het ongeluk.

Het ongeluk gebeurde op een parkeerplaats bij de instapplek van de boot richting Schiermonnikoog. Het drietal werd geschept door een 63-jarige vrouw. Kort na dit vreselijke ongeluk is er een prachtige graffiti gemaakt op de muur van een viaduct in Groningen. Twee Groningse kunstenaars hebben samengewerkt: een van hen ‘zette’ Aminga’s naam, de ander maakte haar portret.

Het portret van het meisje is aangrijpend. Ook voor Michel Velt (31) was het niet makkelijk om de tekening te maken. Hij kende het meisje niet persoonlijk, maar leerde haar hele familie kennen toen hij bezig was met de graffiti. “Het was best zwaar. Je weet wat voor verhaal erachter schuilgaat. Terwijl ik bezig was kwam de familie langs. Ik heb er flink mijn best op gedaan.”

Bloemen en kaarsjes


De naam van het meisje is gemaakt door Wessel de Zeeuw (30). Hij kende Aminga goed omdat zij vaak speelde met zijn buurmeisje. Het was zijn buurvrouw die aan hem het verzoek deed of hij iets moois kon maken voor Aminga. Wessel vroeg vervolgens Michel erbij om het portret te maken.

Vaak missen nabestaanden van slachtoffers van verkeersongelukken een plek waar ze naartoe terug kunnen. Door het werk van de Groningse graffitikunstenaars is er voor de familie en vrienden van Aminga nu een plek waar ze het meisje en haar vader kunnen herdenken. Er liggen inmiddels allerlei bloemen en kaarsjes bij de muurschildering. De graffitimuur is nu al een gedenkplek geworden.

BRON: DAGBLAD VAN HET NOORDEN

Booking.com