avatar
     
Stories

Alexandra (50) woont aan de kust van Florida en wacht op Irma

'Irma is de vijfde orkaan die we meemaken, we zijn drie keer geëvacueerd naar Alabama'

Alexandra (50) woont sinds 1993 in Amerika. Momenteel woont ze in een klein appartement vlakbij de oostkust van Florida. Het is dit weekend de vijfde keer dat het gebied waar ze woont getroffen wordt door een orkaan. Al twee weken lang is het gesprek van de dag orkaan Irma. Hoe is het om in een gebied te wonen waar orkanen overheen razen? Hoe bereid je je daar op voor?

Alexandra emigreerde in 1993 vanuit Groningen naar Florida. Er was destijds een groot gebrek aan fysiotherapeuten in de USA en haar toenmalige vriend studeerde fysiotherapie. Alexandra: “We gingen voor het avontuur. In Nederland zagen we onze toekomst al uitgestippeld met een doorzon woning en weinig uitdaging. Dit gecombineerd met enig familiedrama maakte de beslissing makkelijk.

We moesten wel trouwen anders mocht ik niet mee, een beslissing die achteraf niet zo verstandig was, maar op dat moment gingen we ervoor, we dachten er niet over na… En zo stonden we een paar maanden later voor de dumpster en kieperden er alles in wat niet meekon. Als het programma Ik Vertrek toen al had bestaan was het een mooie uitzending geworden!”

Neptune beach Florida

Samen met haar man krijgt Alexandra twee dochters. Ze gaat aan de slag als tolk en vertaalster. “Ik heb veel verschillende dingen gedaan hier, dat is het leuke van Amerika, alles kan en er is veel enthousiasme. Het huwelijk met haar Nederlandse man hield geen stand, de druk van het werk, twee kinderen, geen familie in de buurt brak het stel op en ze gingen uit elkaar in 2006.

Alexandra woont nu samen met haar Amerikaanse vriend in Neptune beach Florida, een kleine plaats bij Jacksonville Florida. Ze werkt nog steeds als tolk en vertaalster en heeft daarnaast  een baan als office manager bij een holistische praktijk. Alexandra’s oudste dochter is onderwijzers in Orlando, haar jongste dochter studeert en woont gedeeltelijk bij haar en gedeeltelijk bij haar ex-man.

De vijfde orkaan

Alexandra huurt een klein appartement bij het strand. Sinds twee weken is het gesprek van de dag orkaan Irma. “We zijn er hier aan gewend. We weten inmiddels dat het pas serieus wordt als het een week bij ons vandaan is. We volgen het nieuws op de voet en dan met name de veranderingen in koers.” Irma is de vijfde orkaan die het gebied waar Alexandra woont raakt. “We zijn drie keer geëvacueerd naar Alabama: zestien uur rijden met twee kleuters, twee katten en mijn vader vol met advies en “waarom moest je zo nodig naar Amerika?!”

Een haai door de straten tijdens orkaan Matthew 

Afgelopen week is Alexandra druk geweest om zich voor te bereiden op Irma. “Een week van tevoren begin ik met inslaan van water en eten zodat we niet op het laatste moment nog hoeven te zoeken. Ik haal de papieren voor onze beesten bij de dierenarts voor als we in een shelter moeten. We maken een plan en zetten alle belangrijke spullen op één plek bij elkaar: paspoorten, verzekeringspapieren, babyfoto’s, familiefilmpjes, medicijnen. En dan is het afwachten totdat je weet wat er gaat gebeuren. En zorgen dat je tank vol is met benzine!”

Zelfs Trump moet even wijken

Het enige gespreksonderwerp is orkaan Irma. “Zelfs Trump moet even wijken, wat wel even lekker is! De onzekerheid maakt je bang. Ik was eerder deze week ook bang omdat mijn dochter in Orlando zit en de storm zo groot is dat we geen plan konden maken om haar hier heen te halen of om naar haar toe te gaan. De media zorgt ook wel voor paniek en maakt het erg sensationeel, alhoewel ik heel goed snap dat het groot nieuws is en dat alle mogelijke scenario’s getoond moeten worden.”

“We weten nu dat we er vandaag (zondag) doorheen gaan maar het lijkt mee te gaan vallen. Je kunt je tegen het geweld van orkanen verzekeren. Als je een eigen huis hebt heb je een schadeverzekering en apart daarvan nog een ‘floodinsurance’. Als je deze verzekering niet hebt en je huis overstroomt krijg je niks vergoed.  Als je een huurhuis hebt koop je ‘renners insurance’ zodat je zeker weet dat de schade aan je huis wordt vergoed. Schade aan je auto wordt hier vergoed door je autoverzekering.”

Vrije dagen

Alexandra legt ons uit dat Irma ook voordelen heeft voor inwoners van Florida: “Wij hebben zomaar vier dagen vrij. Het is voor Nederlanders moeilijk voor te stellen maar ik heb maar twee weken betaald vrij per jaar plus de zes feestdagen zoals kerstmis.  Als je ziek bent kost het je een vakantiedag. Ik werk vijftig uur per week en ik mis de Nederlandse voorzieningen zoals ATV, vakanties, vakantiegeld, ziektewet, et cetera.

Eerlijk gezegd geniet ik van een extra dag vrij. De afgelopen dagen konden we nog van alles doen; sporten, uit eten gaan. Gisteren hebben we de ‘Hurricane Party’ gehad met de buren. Iedereen brengt alcohol en voedsel mee en daar geniet je samen van. Het was heel erg gezellig want iedereen zit in hetzelfde schuitje dus de verbondenheid is groot! Vandaag en morgen zitten we binnen; we kunnen er niet uit. Stiekem hopen we allemaal dinsdag ook nog een extra dagje vrij te hebben…”

Booking.com