avatar
     
Body & Mind

Slapeloosheid kan oorzaak van mentale problemen zijn

'Eerder werd gedacht dat slapeloosheid een symptoom was en niet de oorzaak van deze psychische problemen'

Wanneer slapeloosheid met cognitieve gedragstherapie wordt behandeld verminderen angsten en depressies. Een verstoorde nachtrust is volgens onderzoekers van de Universiteit van Oxford een van de grooste redenen achter psychische problemen van jong volwassene tot 25 jaar.

Onderzoeker van het Sleep and Circadian Neuroscience Institute van de Universiteit van Oxford onderzochten 3755 studenten. Ze probeerden de slaap van de studenten te verbeteren en bekeken of dit invloed had op de mentale gesteldheid. De helft van de studenten kreeg gedragstherapie, de andere helft een standaardbehandeling.

Gedragstherapie is een actieve therapie om anders tegen gedrag en situaties aan te leren kijken. De studenten kregen zes online sessies therapie van twintig minuten. Ze kregen tips en adviezen van een virtuele slaapexpert. Zo werden deelnemers gestimuleerd om voor het slapen over hun dag na te denken en hun slaapomgeving te optimaliseren.

“Een goede nachtrust kan veel verschil maken”


Studenten die de online gedragstherapie hadden gevolgd sliepen beter. Ook namen hallucinaties en paranoïde gedachtes af. Bovendien zouden ze volgens de onderzoekers minder last hebben van depressie, angst, nachtmerries en ook zouden zij beter functioneren in hun dagelijkse bezigheden.

“Slaapproblemen zijn een veelvoorkomend probleem bij mensen met mentale problemen. Eerder werd gedacht dat slapeloosheid een symptoom was en niet de oorzaak van deze psychische problemen. De uitkomst van dit onderzoek laat zien dat slapeloosheid zomaar de oorzaak van een mindere mentale gezondheid zou kunnen zijn”, zegt hoofdonderzoeker Daniel Freeman. “Een goede nachtrust kan veel verschil maken.”

BRON: NU.NL

Booking.com