avatar
     
Lifestyle

Hoe vertel je kinderen dat papa en mama gaan scheiden?

'Wat ga ik ze aandoen? Ik verwoest hun leven... Hoe moet ik dit horrornieuws brengen?'

Maar liefst 70.000 kinderen horen ieder jaar dat hun ouders uit elkaar gaan. Toen mijn ex en ik vorig jaar op het punt stonden om daadwerkelijk uit elkaar te gaan waren mijn dochters mijn allergrootste zorg. Hoe kan ik ze dit gruwelijke nieuws vertellen? 

Wat leer ik ze over de liefde? Zadel ik ze niet op met mijn problemen? Mijn zorgen? Straks weten ze niet eens meer dat papa en mama ooit samen waren en gelukkig waren… Wat ga ik ze aandoen? Ik verwoest hun leven… Hoe kan ik mezelf ooit nog in de spiegel aankijken? Ik wil niet dat mijn kinderen gescheiden ouders hebben… Al deze gedachtes zaten 24 uur per dag in mijn hoofd.

Slapeloze nachten

Ik heb nachten achter elkaar wakker gelegen van misselijkheid omdat ik werkelijk niet wist hoe ik het moest aanpakken en hoe ik mijn allerliefste meisjes het horrornieuws moest brengen. Ik denk dat iedereen die in mijn schoenen heeft gestaan weet hoe dit voelt, je hart breekt bij het idee alleen al werkelijk in duizend stukken.

Uit cijfers blijkt dat vrouwen zich bij een scheiding het meest zorgen maken over het welzijn van de kinderen. Vaders maken zich het meeste zorgen over hoe vaak ze hun kinderen in de nieuwe situatie gaan zien.

Geen open eindjes

Uiteindelijk hebben mijn ex en ik toen we uit elkaar gingen onze dochter van (toen) vier alles verteld. Van tevoren hebben we hier advies over ingewonnen bij een kinderpsycholoog die gespecialiseerd is in scheidingen. We vonden het beiden erg belangrijk dat onze dochter van de hoed en de rand wist en vooral dat er geen open eindjes in haar hoofd zouden zijn waar ze zelf over zou gaan fantaseren. We hebben het gesprek met onze dochter gevoerd op het moment dat het appartement waar ik zou gaan wonen klaar was om naartoe te verhuizen.
Dat eerste gesprek, waar ik als een berg tegenop zag, viel uiteindelijk mee. Van alle zware, moeizame, verdrietige, gekmakende en energie slopende zaken die komen kijken bij een scheiding, bleek de communicatie erover met onze dochter misschien wel een van de minst lastige dingen. Andere zaken bleken veel ingewikkelder.

Geen liefdeskoppel, wel een ouderkoppel

Onze dochter waarom haar vader en moeder niet meer samen zijn en ze weet ook dat we niet meer bij elkaar komen als liefdeskoppel. Ze weet ook heel goed waarom we elf jaar lang bij elkaar zijn geweest en dat we zo ontzettend blij en dankbaar zijn met de geboorte van haar en haar zusje. We vertellen haar allebei nog heel vaak hoe blij we wel niet zijn dat we verliefd werden, samen gingen wonen en na heel veel jaren het leukste meisje ooit kregen- en daarna nog één.

Mijn ex en ik zijn dan nu weliswaar geen liefdeskoppel meer, maar nog wel een ouderkoppel. Dus in heel veel situaties zijn we nog wel samen, en ook nog samen met de kinderen. Bovendien hebben we samen twee kleine kinderen die we samen opvoeden dus voeren we wekelijks veel overleg en zien we elkaar meerdere keren. Onze oudste dochter (nu bijna zes) geeft zelf aan wanneer ze behoefte heeft om iets met ons samen te doen.

Zo gaf ze laatst ook aan dat ze zin had om weer eens met ons beide op pad te gaan- zonder haar kleine zusje. Luister goed naar de wensen van je kind en speel hier op in. Zorg ervoor dat je je kinderen laat voelen dat je ze serieus neemt en dat je ingaat op hun wensen. Wanneer ze wensen hebben die niet reëel zijn: “Mama, ik ga aan papa vragen of jij ook met ons mee mag op vakantie!” vertel ze dat dan ook. Leg het uit. Praat!

Do’s en don’ts

Van onze mediator hebben we afgelopen jaar heel veel tips gekregen over hoe je met het onderwerp kunt dealen als je jonge kinderen hebt.  Ook gaf ze ons veel praktische tips waar we tot op de dag van vandaag nog veel aan hebben. Ik raad iedereen die gaat scheiden en kinderen heeft aan een expert in te schakelen die je precies kan vertellen wat de do’s en don’ts zijn. Daarnaast heb ik zelf ook nog een paar praktische tips die ik graag wil delen.

Kinderboek over scheiden

Kies een boek uit over scheiden of wonen in twee verschillende huizen en schaf dat aan. Wij hebben verschillende kinderboeken en prentenboeken van de bibliotheek geleend. De grote favoriet van onze dochter werd: Soms woon ik bij mama en soms woon ik bij papa, dit boek heb ik gekocht. De eerste maanden lazen we het boek elke avond. Het stond altijd op een vaste plek in de woonkamer zodat ze het zelf kon pakken als ze er behoefte aan had en het ging bij ieder wisselmoment in de tas mee van de ene ouder naar de andere. Inmiddels vraagt ze er heel soms nog naar.

Wees duidelijk


Wees duidelijk! Wees duidelijk over je verbroken relatie of stukgelopen huwelijk, maar wees ook duidelijk over de planning die jij en je ex maken. Houd je ook zoveel mogelijk aan de planning, zodat je kind weet waar hij of zij aan toe is.

Maak een planbord


Maak een planbord. Ik heb een whiteboard aangeschaft met hierop een weekagenda. Op zondagavond maken we samen het bord voor de week erna. Wij werken met fotootjes van mij en mijn ex, opa’s en oma’s etc. maar als je kinderen ouder zijn kan alleen tekst genoeg zijn. Mijn dochter tekent roze hartjes op de dagen dat ze bij mij is en blauwe hartjes op de dagen dat ze bij haar vader is. Dit is vanaf het eerste moment haar eigen bedachte systeem en het werkt nog steeds perfect. Het klinkt vreselijk cliché, maar maak er ondanks het beladen onderwerp ook wat leuks van: koop magneten en stiften in leuke felle kleuren. Als er een moment komt waarop je kind niet meer naar het bord vraagt of geen zin heeft om het te maken, zorg er dan voor dat je het schema zelf wel wekelijks ververst en op een vaste plek in huis ophangt.

Sleep met spullen


Sleep met spullen. Doe niet moeilijk. Wij vonden dat in het begin wel eens lastig; moeten we er nu wel of niet akkoord mee gaan dat ze achttien Barbie’s heen en weer wil slepen en drie tutu’s mee wil nemen omdat ze een halve week van tevoren nog niet weet in welke ze wil balletten? Het antwoord is: JA. Daar moet je akkoord mee gaan. Spullen zijn heel erg belangrijk, zowel voor grote als kleine kinderen. Persoonlijke spullen geven kinderen veel houvast. En het is niet fijn als je net uit elkaar bent en die ene leuke paarse My Little Pony bij papa ligt als je daar graag mee wil spelen.

Onze regel is: als het in de auto past mag het mee. Dat verschafte duidelijkheid, want nu wist onze dochter ook meteen dat we geen Boedelbak zouden huren om haar haar XL Barbiehuis te verplaatsen, maar dat verder bijna alles mogelijk was. En het ging precies zoals onze mediator voorspelde… Daar waar je in het begin nog de auto vol stuwt, wordt het steeds minder en minder. Hoe meer zekerheid er op andere gebieden komt, hoe minder belangrijk de materiële zaken worden. Daar waar in het begin dat ene vergeten speelgoedje zorgt voor enorme scenes waarin de nodige tranen vloeien, ga je merken dat je kinderen er steeds beter mee om kunnen gaan dat het bij papa en mama verschillend is en vinden ze het minder belangrijk om steeds al hun spullen bij zich te hebben.

Het is vandaag de Dag van de Scheiding. Hier vind je meer informatie. 

Booking.com