avatar
     
Stories

Lonneke (25) woont samen met haar ex-man, zoontje (2) en nieuwe vriendin

'James mag nooit het gevoel krijgen dat hij moet kiezen tussen papa of mama'

Lonneke is tien jaar samen met haar liefde Merijn. Ze trouwen en krijgen samen een zoontje: James (2). Vorig jaar loopt het huwelijk van Lonneke en Merijn op de klippen. Lonneke krijgt hierna gevoelens voor een vrouw en begint met haar een liefdesrelatie. En hoewel Merijn en Lonneke elkaars ex-partners zijn wonen ze nog steeds in één huis, samen met zoon James én vriendin Lisa.

Lonneke heeft de ziekte van Chrohn en koos er bewust voor om jong een gezin te vormen. Zij en haar man hadden beide een kinderwens. Uiteindelijk duurde het drie jaar voordat het stel een positieve zwangerschapstest in handen had. Lonneke: “Het was geweldig en we hadden alles goed voor elkaar, we hoorde weleens van de buitenwereld dat ze ons jong vonden maar daar waren wij juist super blij mee.”

Van partners naar vrienden


Toch houdt het huwelijk geen stand. Hoewel Lonneke en Merijn willen vechten voor hun huwelijk en meerdere keren in relatietherapie gaan komen ze erachter dat de liefdesrelatie niet meer werkt. “De eerste maand na onze breuk was zwaar. We zijn tien jaar samen geweest en hebben onze hele jeugd met elkaar gedeeld. Merijn is twee weken ergens anders gaan wonen zodat we na konden denken over hoe we het wilden gaan doen. Daarna is hij terug gekomen en hebben we uitgesproken wat ons dwars zat en op deze manier kwamen wij erachter dat we beter bij elkaar passen als vrienden. Dit betekent niet dat we beide geen pijn hadden of hebben, je trouwt immers niet voor niks en het is soms nog steeds heel erg moeilijk. Maar als vrienden kunnen we elkaar hierin nu steunen.”

“Je trouwt niet voor niks en het is soms nog steeds heel erg moeilijk. Maar als vrienden kunnen we elkaar hierin nu steunen”

Gevoelens voor een vrouw


Als Lonneke en Merijn uit elkaar zijn krijgt Merijn een nieuwe relatie. Maar ook Lonneke ontwikkelt gevoelens voor iemand anders- een vrouw. Ze leert Lisa kennen en kan met haar eindeloos praten over van alles en nog wat. Lonneke weet dat Lisa op vrouwen valt en is daar wel nieuwsgierig naar. Ze ontwikkelt gevoelens voor Lisa die ze in het begin niet helemaal kan plaatsen. Is het een bevlieging of is het iets serieus? “Ik had naast één keer zoenen met een meisje nog nooit iets met een vrouw gedaan, en het kon bij mij dus ook gewoon nieuwsgierigheid zijn. Ik wilde haar niet ‘gebruiken’ om mijn nieuwsgierigheid op uit te oefenen. Ik was daar heel voorzichtig mee, wilde haar niet kwetsen en uiteindelijk, bij die ene zoen, sloeg de vonk bij ons allebei over.”

Nieuwe liefdes


Lonneke’s ex man Merijn weet van Lonneke dat ze nieuwsgierig is naar hoe het zou zijn met een vrouw. Ook weet hij dat het zou kunnen dat ze ook op vrouwen zou vallen. “Ik was hier altijd heel erg open over dus toen ik Lisa ontmoette heb ik Merijn meteen alles verteld. Ik sprak met mijn ex over mijn onzekerheden, mijn twijfels en mijn gevoelens; zoals vrienden vaker met elkaar doen.” Merijn is blij voor Lonneke dat ze een nieuwe liefde heeft en helpt haar door te zeggen dat ze ervoor moet gaan en dat ze de tijd moet nemen om het haar ouders en de rest van de familie te vertellen. “Inmiddels zijn Lisa en ik een half jaar samen en kunnen we nauwelijks zonder elkaar!”

Met z’n vieren een bordspel


Hoewel Merijn en Lonneke uit elkaar zijn wonen ze nog wel samen in hun koopwoning. De nieuwe vriendin van Merijn komt hier over de vloer en ook Lisa kwam steeds vaker langs en bleef slapen. “Uiteindelijk zaten we ’s avonds een bordspel te doen met z’n allen. In het begin was het natuurlijk heel erg gek om hem naast iemand anders te zien en mezelf naast een vrouw te zien.” Boosheid of jaloezie ervaren zowel Merijn als Lonneke niet: “Het was eerder gek en onwennig en dat zegt misschien al genoeg dat onze relatie op liefdesvlak niet meer was zoals het hoort want anders waren we stikjaloers op elkaar geweest.”

Als de relatie van Merijn en zijn nieuwe vriendin uitgaat besluiten Lonneke, Merijn en Lisa samen met zoon James op vakantie te gaan en dit is volgens Lonneke een ‘topvakantie’. Hoewel Lisa haar eigen woonruimte heeft is ze vaak bij Merijn en Lonneke en slaapt ze hier ook. Merijn is op zoek naar een woning voor zichzelf. “Het moet een woning zijn waar hij James kan ontvangen en het moet helemaal naar zijn smaak zijn dus dat heeft tijd nodig.”

Leven in harmonie


Lonneke denkt haar zoontje James nog niet zoveel begrijpt van de situatie waarin hij opgroeit. Voor hem is het normaal. “Hij is natuurlijk pas 2 jaar oud en kan zichzelf hierin nog niet uitdrukken maar omdat mijn ex-man en ik in harmonie met elkaar leven, alle beslissingen over James samen nemen en leuke dingen doen als we samen zijn, vindt James het allemaal prima zoals het is.” Wat bijzonder is dat juist de communicatie tijdens het huwelijk een probleem was, maar nu Merijn en Lonneke elkaars ex-partners zijn verloopt deze nu vlekkeloos.

Lonneke beseft zich dat niet iedere scheiding zo liefdevol verloopt zoals tussen haar en haar ex-man. “Het is zo belangrijk om je kind voor ogen te zien met betrekking tot je scheiding. Wij vinden het belangrijk dat James zo min mogelijk narigheid meekrijgt van het feit dat wij niet meer bij elkaar passen zoals we hadden gewild. We willen dat hij weet dat de scheiding niet zijn schuld is en dat we nog heel veel dingen samen met James blijven doen omdat het tussen ons klikt op een vriendschappelijke manier.”

Het belang van je kind


“James mag nooit het gevoel krijgen dat hij moet kiezen tussen papa of mama. Ik denk dat goed communiceren en je verwachtingen naar elkaar uitspreken het belangrijkste is. Niet alles ineens snel willen regelen om maar van elkaar af te zijn maar dit met de juiste intenties wordt gedaan. Je gaat er namelijk beide op achteruit. Een omgangsregeling moet afgesproken worden terwijl je beide heel graag iedere dag je kind wil zien. Besef dat, houd daar rekening mee en doe alles in het belang van je kind.”

Maar ook al verloopt het relatief liefdevol en harmonieus, dan nog is een scheiding een moeilijk proces. “Ook als je weet dat uit elkaar gaande beste keuze is gaan er veel moeilijke momenten volgen. Er zijn momenten dat ik wil werken aan het plan om te scheiden en de regels te bekijken die we hebben opgesteld met betrekking tot James, maar heeft mijn ex-man daar geen zin in. Als dat zo is, stop dan ook en ga op een later moment verder. Accepteer het van elkaar en steun elkaar in het proces.

Emotionele achtbaan


Hoewel het een emotionele achtbaan is, ziet Lonneke de toekomst nog steeds rooskleurig in. “De situatie met z’n vieren blijft voorlopig zoals hij is en volgend jaar gaan we wat intensiever zoeken naar een plek voor mijn ex-man. Ik hoop hem dan te kunnen helpen met schilderen en inrichten, natuurlijk alles in de kleuren die hij leuk vindt… Ik hoop dat we bij elkaar op de koffie kunnen komen wanneer we hier behoefte aan hebben en vooral dat James hem kan zien wanneer hij dit wil. Mijn ex-man is ook altijd welkom bij ons. ”

Tot nu toe heeft Lonneke haar kind nog niet een week hoeven missen. “De vakanties zie ik het meeste tegenop. Er komt een tijd dat we apart en met James op vakantie gaan. Gelukkig denken we er nu nog hetzelfde over en gaan we of niet, of met z’n allen. Dat betekent niet dat we met z’n vieren in hetzelfde hotel liggen maar wel dat we in dezelfde plaats zijn zodat we er beide kunnen zijn voor James. We vinden het nu nog erg moeilijk vinden om hem een week niet te zien, ondanks dat we weten dat hij het goed heeft bij de andere ouder. Dit gaat voor nu nog een stap te snel, dat moet groeien en komt vanzelf. We hebben samen vertrouwen in de toekomst.”

Wil je Lonneke volgen? Dat kan! Op haar eigen blog verschijnt een dagelijks een bericht over haar leven met de ziekte van Crohn, haar leven als jonge moeder en allerlei andere onderwerpen waar ze zich mee bezig houdt. 

 

Booking.com