avatar
     
Health

Jemima (13) redde het leven van 5 kinderen en 2 volwassenen

Organen van meisje dat in 2012 overleed zijn maar liefst aan acht mensen gedoneerd

Tags: ,

Er is een nieuw record in orgaandonaties. De organen van een dertienjarig meisje dat in 2012 overleed zijn maar liefst aan acht mensen gedoneerd. Jemima Layzell overleed aan hersenaneurysma. 

Toen Jemima nog leefde sprak ze met haar moeder wel eens over orgaandonaties. Hoewel ze het griezelig vond snapte ze dat het belangrijk was en wilde ze anderen graag helpen. Enkele weken later na dit gesprek zachte Jemima in elkaar en overleed.

Haar ouders Harvey en Sophie kregen van de artsen in het ziekenhuis de vraag of ze de organen van hun dochter wilden afstaan. “Het was moeilijk, want iedere ouder wil instinctief haar kind te beschermen. Maar Jemima had verteld wat ze wilde en met die kennis hebben we ‘ja’ gezegd” vertelt moeder Sophie.

The Jemima Layzell Trust

Jemima redde met haar organen acht mensen: vijf kinderen en twee volwassenen. Jemima’s hart, dunne darm, alvleesklier en longen gingen naar vier patiënten. Twee patiënten kregen ieder één nier en haar lever kon worden opgesplitst om nog twee mensen helpen. Ze vestigt hiermee een nieuw record; de gemiddelde orgaandonor kan twee tot drie mensen helpen.

Ter ere van hun dochter beheren Sophie en Harvey nu The Jemima Layzell Trust, een fonds voor jongeren met hersenschade. “Jemima was lief, slim, grappig, meelevend en creatief. We weten zeker dat ze trots zou zijn op wat ze nu nalaat”.

BRON: AD 

Booking.com