avatar
     
Health

Voice winnares Laura (19) open over zware depressie

'Je zit zo alleen gevangen in je eigen wereldje dat zo zwart is'

Laura van Kaam won in 2013 als veertienjarig meisje The Voice of Holland en belande kort daarna in een zware depressie. Dit jaar ging het zo slecht met Laura dat twee keer acuut moet worden opgenomen in een kliniek. Ze werkt deze zomer hard aan haar herstel en kwam vorige maand thuis. Toch laat de depressie haar nog niet los.

Gisteravond was Laura te gast in het televisieprogramma RTL Late Night en vertelde ze openhartig over haar zomer, waarin de depressiviteit zo heftig was dat ze werd opgenomen in een kliniek. Presentator Humberto Tan vertelt Laura dat hij een jong en talentvol meisje aan zijn tafel ziet zitten. Juist dat is het grote probleem van een onzichtbare ziekte als depressie. “Je zit zo alleen gevangen in je eigen wereldje dat zo zwart is” legt Laura uit.

Er waren zoveel mensen jaloers op het leven dat Laura had. “Ik heb zo vaak gehoord bij een optreden: ik ben zo jaloers op jouw leven, dat ik dacht: je moet eens weten, zo voel ik me helemaal niet.” Hoe meer Laura dit hoorde, hoe meer ze het zichzelf kwalijk nam dat ze zich depressief voelde. Nu weet ze dat het een ziekte is die in haar hoofd zit. Maar liefst een op de vijftien mensen in Nederland kampt met depressiviteit.

Lichamelijke klachten

In de tijd dat ze depressief werd ging Laura door met haar optredens. De shows gaven haar kracht maar als Laura backstage kwam was het vervolgens helemaal gedaan en wilde ze alleen maar naar huis. Dit jaar heeft Laura optredens moeten afzeggen. “Ik was zo vermoeid dat ik strompelde door de gangen. Ik was tien kilo lichter dan ik nu ben. Omdat ik niet meer at, ik had geen zin meer, het boeide me allemaal niet meer, ik had geen honger. Pure stress. Ik ben twee keer acuut opgenomen met een veel te hoge hartslag. Ik was zo op, ik kon niks, echt helemaal niks.”

Taboe doorbreken

Deze zomer heeft ze grote stappen gemaakt in een kliniek. Hoewel Laura nu weer thuis is laat de depressie haar nog niet los. Ze ligt vaak nog in bed en heeft hele nare dromen en suïcidale gedachten. Ze legt uit dat ze niet van plan is om zichzelf van het leven te beroven maar ze is er wel continu mee bezig. “Dat is puur wat die ziekte in je hoofd eigenlijk doet. Continu jou in een zwart gat trekken waar je niet in wil belanden” vertelt ze in RTL Boulevard.

Op Twitter is er naar aanleiding van de uitzendingen van Boulevard en Late Night veel lof voor Laura. Met haar muziek en met haar verhaal raakt ze veel mensen. Veel mensen zijn supertrots op Laura dat ze het taboe rondom depressie durft te verbreken en krijgen kippenvel van haar prachtige nieuwe nummer ‘Just for a while’. Ook aan tafel is iedereen geraakt en tot tranen geroerd. Luister zelf…

BRON: RTLNIGHT/ RTL BOULEVARD

Booking.com