avatar
     
Stories

Lynelle (23) doorbreekt taboe op seksueel misbruik

'Het juist zo belangrijk is om het er wél over te hebben, hoe gruwelijk het ook is'

In het NPO3 programma ‘Misbruikt’ volgt Geraldine Kemper slachtoffers van misbruik. De kandidaten maken een reis door het verleden om hun angsten onder ogen te zien. Ze zoeken erkenning voor het onrecht dat ze is aangedaan en waar ze nooit over kunnen en mogen praten. Zo hopen ze het misbruik te kunnen verwerken. In de eerste aflevering vertelt de 23 jarige Lynelle haar verhaal. 

Seksueel misbruik is een van de grootste taboe’s in onze samenleving en het wordt tijd dat dit taboe wordt doorbroken. Het is de hoogste tijd dat de verhalen van mensen die zijn misbruikt worden verteld- hoe gruwelijk ze ook zijn. Om deze reden doet ook Lynelle mee aan het programma; wat een ongelofelijk dappere beslissing van deze sterke 23 jarige vrouw, student en moeder. Op social media en op haar blog was ze al open over haar misbruikverleden, maar toch merkte ze in haar omgeving dat mensen er altijd moeite mee hebben als erover wordt gepraat. En dat terwijl het juist zo belangrijk is om het er wél over te hebben, vertelt Lynelle vorige week in Jinek.

Lynelle is tijdens haar jeugd vijf jaar lang misbruikt door haar stiefvader. Hij heeft hier een straf van vier jaar voor gekregen, waarvan één jaar voorwaardelijk. Vanaf haar dertiende wordt ze door haar stiefvader seksueel misbruikt.  In ‘Misbruikt’ beschrijft Lynelle de handelingen die ze als jong meisje bij haar stiefvader moest verrichten. Ze heeft hem verschillende keren gesmeekt of hij ermee wilde stoppen, maar dit deed hij niet.

“Ze staat in de keuken waar ze haar stiefvader moest bevredigen als haar moeder één deur verder in de woonkamer zat”

Samen met Geraldine bezoekt Lynelle haar ouderlijk huis; de plek waar leven veranderde in een horrorfilm. Ze staat in de keuken waar ze haar stiefvader moest bevredigen als haar moeder één deur verder in de woonkamer zat. Ook gaat ze naar de garagebox waar ze is verkracht. “Ik was altijd zo bang voor deze plek. Als we een dvd gingen huren dacht ik: we gaan naar de box. Ik bevroor gewoon. Ik kon niks meer.” Lynelle heeft een eenzame jeugd zonder vriendinnen en zit altijd binnen. Ze leeft dag en nacht met angst en overweegt zelfs van het balkon van haar flat te springen.

Op haar zestiende biecht Lynelle alles op aan haar moeder. Godzijdank gelooft zij haar meteen en wordt haar stiefvader direct opgepakt. Toch is het contact met haar moeder nog steeds heel erg moeizaam en daarom wil Lynelle graag het gesprek met haar moeder aangaan. Hoe kan het dat haar moeder nooit iets heeft gezien of gemerkt, terwijl het misbruik onder haar dak plaats vond? Psycholoog Margreet Krottje staat Lynelle bij gedurende de opnames van het programma en is bij het gesprek tussen Lynelle en haar moeder aanwezig.

“Dat je het misbruik niet hebt gezien dat snap ik wel, maar de dingen die eromheen zijn gebeurd, dat vind ik zo moeilijk”

Lynelle vraagt aan haar moeder hoe het voor haar was om met haar stiefvader te leven waarop ze zegt dat voor haar alles anders bleek te zijn dan ze dacht: “Ik dacht echt dat het een leuke, lieve papa was.” Opvallend is dat Lynelle’s moeder nu inziet dat er momenten zijn geweest waarop haar dochter het gesprek met haar probeerde aan te gaan: “Er zijn momenten geweest waarop ze het wilde vertellen maar waardoor ik eigenlijk antwoorden heb gegeven dat ze het niet heeft gedaan.”

Lynelle vertelt dat haar moeder dat ze het ongelofelijk moeilijk vindt dat haar moeder al die jaren nooit iets heeft gemerkt: “Dat je het misbruik niet hebt gezien dat snap ik wel, maar de dingen die eromheen zijn gebeurd, dat vind ik zo moeilijk. Er waren zoveel dingen gebeurd. Ik vind het moeilijk dat je die allemaal niet gezien hebt” zegt ze huilend. Bijgestaan door haar psycholoog voeren Lynelle en haar moeder een emotioneel eerste gesprek. Nu de kop eraf is kunnen de twee samen naar de psycholoog toe om verder te praten over dit verschrikkelijk gewelddadige en emotionele onderwerp.

“Seksueel misbruikt maakt ontzettend eenzaam”

Aan het einde van de aflevering wil Lynelle nog een taboe doorbreken. Een geheim dat ze  van plan was mee te nemen in haar graf. Toch is ze zo ongelofelijk dapper om haar allergrootste geheim te delen en vertelt ze dat het voorkwam dat haar lichaam op het misbruik reageerde alsof het fijn was, terwijl haar hoofd het absoluut niet wilde.

Lynelle weet nu dat er meer mensen zijn die dit hebben maar er niet over praten. Psycholoog Margreet Krottje legt uit: “Het gebeurt heel vaak dat het lichaam reageert op seksuele prikkels ook als je het niet fijn vindt. Wat je ziet is dat mensen in de war raken: vind ik het dan fijn, ben ik dan schuldig, geef ik dan aanleiding? Dan wordt de schaamte groter en het geheim steeds groter. Het maakt ontzettend eenzaam.”

“Hulde aan de programmamakers”

Ik heb er bijna geen woorden voor hoe knap ik het vind dat Lyanne (en de drie andere kandidaten die de komende weken te zien zijn) meewerken aan dit programma. Ze doen dit namelijk niet alleen voor zichzelf, maar ook voor een heleboel anderen. Daarnaast vind ik de rol die Geraldine in dit programma aanneemt fantastisch en precies hoe hij moet zijn. Daarnaast is alles rustig, mooi en integer in beeld gebracht. Hulde aan de programmamakers.

Misbruikt is vanaf 5 september om 21.15 te zien bij BNN op NPO3.
Ben jij misbruikt en wil jij ook het taboe op seksueel misbruik doorbreken? Stuur een mail naar [email protected], dan vertellen we jouw verhaal (anoniem mag ook). 

Booking.com