avatar
     
Blogs

Helemaal Het Einde – Week 36

'Jeroen vergeet dat hij een gebroken rug heeft en besluit stenen van een privéstrand te stelen'

Nee! Nee! Nee! Nog voordat deze aflevering daadwerkelijk begint heeft Addy een idee. Ik kan het niet aan. Astrid kookt na negen maanden nog steeds water in een pannetje voor een kopje koffie. Maar ook is ze een onmisbare assistent van Addy als hij een lijstje aan het maken is: “Ehh… Heb je genoeg schroeven en spijkers?”

Stephan en Ilona zijn gezellig samen op pad in Santiago. Ilona is op zoek naar een galajurk voor het openingsfeest in Nederland. De dag begint goed wanneer Stephan als een gentleman de deur voor haar open houdt: Dat ze dat nou nog mee mag maken! Ze bewondert verschillende prinsessenjurken. “Esta mucho mas pesos? Quanta costa?” Stephan verwacht dat Ilona voor de duurste jurk gaat en adviseert haar bij een blote jurk een bolero te dragen. Wat een fashionista. Hij vraagt zichzelf ook af wat er met die stoere stukadoor is gebeurd: “Waar is die kerel gebleven die schreeuwend uit een bussie hing?”

‘Helemaal los op de familie Pos!’

De eerste partij bubbels zijn aangekomen in Nederland. Het liefst zouden Stephan en Ilona ‘Possen’ persoonlijk possen met de 33.000 mensen die de wijn besteld hebben, maar dat gaat niet. Om toch bij de heugelijke ontkurkmomentjes aanwezig te zijn vragen ze hun 60.000 volgers een foto of video in te sturen. En dit doet de achterban van Stephan en Ilona massaal. Ze gaan ‘Helemaal los op de familie Pos!’

Jeroen, Linda en de kinderen genieten nog steeds van een vakantie in niemandsland. Middenin de bergen spelen ze met stenen; Jeroen maakt een ‘steenmannetje’ (?). En hierna is tijd om op het strand te gaan spelen. Op Virgin Beach heeft Linda weinig meer te wensen. Ze is zo intens gelukkig dat ze een foto maakt van haar blote voeten in het zand. Ik snap dat ze blij is: haar man vermaakt zichzelf en de kinderen en haar nieuwe ‘vrienden’ bouwen haar yogaschool.

“Jeroen vergeet voor de zoveelste keer dat hij een gebroken rug heeft”

Toch wil Jeroen zelf ook een steentje bijdragen aan zijn nieuwe toko. Dit wil hij zo graag dat hij voor de zoveelste keer vergeet dat hij een gebroken rug heeft. Hij heeft het idee om de enorme keien die op het strand liggen in zijn auto te laden. “Dat is toch gaafff!” Hij moedigt zijn kinderen ook aan ieder een intens zware steen naar de auto te dragen. Zelfs wanneer een Chileense dame hem recht in zijn gezicht wordt verteld dat hij aan het stelen is en bovendien zijn auto verkeerd heeft geparkeerd vindt Jeroen zijn idee nog steeds hartstikke ‘gaafff’.

Hij had zich beter kunnen verontschuldigen en zijn kinderen kunnen uitleggen dat papa een vergissing heeft gemaakt. In plaats hiervan vraagt hij de vrouw die hem een reprimande geeft of zij de stenen terug wil sjouwen naar het strand. Best onbeschoft. “I’m not gonna bring them back!” For real? Ik maak vanavond nog een kopie van deze uitzending voor de opzichter van dit strandje. Ik denk dat deze actie  Jeroen geen karmapunten oplevert…

“Addy heeft leuke ‘ideeën’ over een konijnenhokkenlijn ‘all over the world”

Addy’s huis schiet volgens hem zelf lekker op. En dan spreekt hij het uit: “Maar wat daarna?” Ja, Addy, wat daarna? Hoe ga je de snavels van je vrouw en vier kinderen voeden? Addy heeft leuke ‘ideeën’ over een konijnenhokkenlijn ‘all over the world’. Konijnenhokken, konijnenhokken, konijnenhokken of kinderkamers. Voor de kinderen van Addy zit er weinig verschil tussen een konijnenhok of een kinderkamer; zij slapen al negen maanden tussen vier houten plankjes op La Sirena. Addy: “Ja, je wordt wel eens voor gek verklaard, maar dat maakt niet uit.” Addy, luister: dat maakt WEL uit. Je kinderen zitten met dubbele winterjassen en fleecedekens om zich heen huiswerk te maken in jouw bouwherrie. Is het misschien een idee om de ramen er in elk geval vast in te zetten?

Als de van Kooijtjes terug komen van vakantie worden ze door hun Chileense homovrienden onthaald alsof ze ernstig zieke kandidaten zijn van ‘Extreme Home Makeover’. De ‘vrienden’ hebben keihard gewerkt, maar dat is voor de van Kooijtjes gewoon volkomen vanzelfsprekend. And now comes the fun part for Linda: she can puts the decoration. En Jeroen kan lekker in kleermakerszit gaan mediteren op zijn gestolen stenen.

“Kinderen, ouderen en beesten naar binnen: Ilona Pos staat op de bowlingbaan!”

Ondertussen gaat Ilona los op de bowlingbaan. Ze waarschuwt: “Kinderen, ouderen en beesten naar binnen!” Stephan vertelt dat hij grote gaten nodig heeft omdat zijn vingers er niet inpassen. Ilona wordt daar een beetje bang van. Gelukkig is er in elk geval één vrouw die af en toe nog iets terug zegt tegen haar man- daar kunnen Astrid en Linda nog wat van leren. Haleluja.

Als de fashiontwins Bjorn en Tycho Pos ruzie maken over wie er gewonnen heeft met bowlen zijn Karel en An zijn met elkaar een beetje aan het ‘tuttebellen’ in hun oude huis. Elly en Rikkert 2.0 hebben in Nederland weinig fans. Iemand op Twitter vraagt zich zelfs af of ze niet op het eerstvolgende containerschip van de familie Pos mee naar Nederland kunnen. Ik snap niet zo goed waarom want ik vind An een hartstikke lieve oma: zo is ze voornemens om haar kleinkinderen lekker warm te houden. Ik ken persoonlijk weinig oma’s die voornemens zijn hun kleinkinderen lekker te laten bevriezen, maar toch is het sympathiek om te zeggen. Wel ben ik benieuwd naar het dal in de kijkcijfers op het moment dat Rikkert zijn gitaar pakt…

Tot volgende week!

Booking.com