avatar
     
Blogs

Wie is de kroongetuige?

Monica Geuze 'kan geen kut vinden' want 'de hoorn ligt eraf' op het bureau

Tags: , ,

Zaterdagavond zond RTL4 de eerste aflevering uit van Kroongetuige. Er keken 780.000 kijkers naar. In dit nieuwe programma moeten negen bekende Nederlanders moeten een moord oplossen in een afgelegen dorp in Zweden.

In het dorpje Öregrund is een heuse crime scene in scene gezet; er is een plaats delict, een moordenaar, er zijn getuigen en er staat een politiebureau waar de negen deelnemers aan de slag gaan. Een van de BN’ers is de kroongetuige; hij of zij heeft zwijggeld gekregen van de dader en is de ‘mol’ van het spel.

Het is 6 mei 2017 en in een dorpje vlak boven Stockholm wordt een moord gepleegd in een garage bij de haven. We zien een oude Volvo, horen een schot en zien iemand wegrijden op een scooter. Penoza ster Monic Hendrickx ontpopt zich in dit programma tot presentatrice en legt de negen tijdelijke rechercheurs uit wat de bedoeling is. Als hoofdcommissaris weet zij dat Thomas Vosberg die nacht is vermoord; een vierentwintig jarige Zweedse jongeman.

“Is het reality? Is het een serie? Is het een spel? Het is van alles wat!”

Als kijker heb je een voorsprong op de deelnemers, vanaf nu rechercheurs genoemd. Zij zien namelijk niet de drama scenes die je als kijker wel ziet en die je meer informatie geven over de gepleegde moord en de betrokken inwoners in het dorp. Als kijker is het format even wennen: waar kijk je nou naar? Is het reality? Is het een serie? Is het een spel? Het is van alles wat. En dan is er dus ook nog iemand bij die de boel saboteert. Opletten! Maar: hoe maken ze dit? Hoe draaien ze dit? Wat knap! Wat ingewikkeld!

Als Monic Hendrickx in rap tempo de eerste opdracht uitlegt zit ik op de bank druk mee te pennen. Team één: sporenonderzoek, team twee: dossier vorige moord bekijken, team drie: foto’s maken. Het verbaast me dat de rechercheurs niks opschrijven, maar dit zal een beginnersfout kunnen zijn. De teams moeten op zoek naar overeenkomsten tussen de gepleegde moord in de garage en een eerder gepleegde moord.

“De twee ‘kunnen geen kut vinden’ want ‘de hoorn ligt eraf’ op het bureau”

Team één bestaat uit Tooske, Bram Moszkowicz, acteur Achmed Akkabi en Thijs Zeeman. Ik schrik me een hoedje wanneer Tooske zegt dat ze een overlijdensbericht vindt van ‘de vorige dooie’, maar dit taalgebruik is nog niets bij hoe de rest van de rechercheurs spreken.  Zo lijken actrice Esmee van Kampen (Plus reclame) en vlogger Monica Geuze  wel twee dronken tieners zonder rijbewijs wanneer ze samen in de auto op pad gaan.

Ze moeten op zoek naar de groene huisjes die in het krantenartikel staan over de vorige moord. “Die toeristenshit!” zoals ze ze zelf omschrijven. Maar de twee ‘kunnen geen kut vinden’ want  ‘de hoorn ligt eraf’ op het bureau. Daarom besluiten ze schreeuwend en gillend wat te joyriden. Als ze uiteindelijk de huisjes toch nog vinden gaan ze er als gillende viswijven op af “Godverredomme! Fokking spannend!” Ze gedragen zich alsof ze de moord al hebben opgelost, zo blij zijn ze.

“Ik was gefascineerd door de kauwgom in Fatima’s mond die er iedere seconde bijna uit leek te vallen”

Tooske laat een wat serieuzere kant van zichzelf zien. Zij zit zo ongeveer met haar oor vastgeplakt en haar telefoon en vertelt haar collega rechercheur hoe dit baantje nu precies in zijn werk gaat. Ze onderbouwt dit met: “Serieus, ik kijk die series.” Bram Moszkowicz speelt het spel ook vrij serieus en zegt over Fatima Moreiro de Melo: “Die vertrouw ik nog niet van hier tot aan de achterkant van dit tafeltje!”

Hoe Fatima het spel speelde is me eigenlijk niet opgevallen. Ik was gefascineerd door de kauwgom in haar mond die er iedere seconde bijna uit leek te vallen. Het enige dat ik heb onthouden is dat ze collega rechercheur Tooske een flinke sneer geeft als die zich hardop afvraagt waarom ‘Faat’ een hotelkamer met haar wil delen. Hohoho Tooske: zo zat het niet. Fatima gaf aan geen moeite te hebben met het delen van een kamer en Tooske sloot zich bij haar aan. Bram Moszkowicz hoeft geen kamer te delen maar is wel lichtelijk teleurgesteld door zijn kinderbedje met teddybeer op het hoofdkussen. Waarom heeft nou juist hij deze kinderslaapkamer van het hotel gekregen?

“Hoezeer de rechercheurs ook hun best doen: ook de tweede opdracht mislukt jammerlijk”

Ook voor de tweede opdracht moeten de rechercheurs samenwerken in teams. Want voor wie was de fles wijn bedoeld die op het plaats delict werd gevonden? En van wie is de brommer die de getuige vlakbij de garage in de haven die nacht heeft gehoord? Binnen een uur moeten de teams met namen en rugnummers komen. Hoezeer de rechercheurs ook hun best doen: ook de tweede opdracht mislukt jammerlijk. Aangezien de eerste opdracht ook niet goed werd afgerond betekent dat dat er twee letters ontbreken in een wachtwoord dat ze uiteindelijk nodig zullen hebben.

Maar ach, mislukte opdrachten zijn juist fijn om uitgebreid te speculeren: want wie is de kroongetuige? Waarom zei Frits Wester niets? Snapt Marcel het spel echt niet of doet hij alsof? En acteert Esmee nu dat ze mega onhandig is of is ze het echt? We gaan het de komende negen weken ontdekken. Kroongetuige, iedere zaterdagavond op RTL4.

Booking.com