avatar
     
Blogs

Hotel Romantiek: 60 plussers op zoek naar de liefde

'Mijn dochter heeft tegen mij gezegd je moet op Tinder, maar dat was voor 99,9% swipe to the left!'

In het nieuwe NPO programma Hotel Romantiek gaat Marlijn Weerdenburg samen met de jonge Streetlab-cupido’s Tim, Jasper, Stijn en Daan naar Zwitserland. Hier probeert ze alleenstaande ouderen weer in contact te laten komen met de liefde: maar liefst 24 stuks.

Ik ben dol op programma’s over de liefde, gek op bejaarden en groot fan van Marlijn Weerdenburg dus zit zondagavond met de beentjes omhoog klaar voor het nieuwe programma Hotel Romantiek. Twaalf mannen en twaalf vrouwen gaan tien dagen lang met elkaar op pad in het romantische Zwitserland. Allen zijn ze op zoek naar een nieuwe liefde.

De deelnemers ondernemen spannende activiteiten en voeren opdrachten uit om elkaar beter te leren kennen. Aan het einde van iedere dag maken zij een top vijf favorieten, en mogelijk leidt dit lijstje tot ‘Het Duo van de Dag’. Dat oude mensen achter de geraniums zitten is natuurlijk een achterhaald idee en daarom begint het programma met een feestelijke opening. Er is harde muziek en er wordt zelfs volop gedanst en geflirt.

Het begint in Zwitserland meteen al hartstikke goed voor kandidaat Jos Jan (68): “Ik zag er eentje bij staan, ik denk hooo…!” Jos Jan keek twintig jaar geleden alleen maar naar tieten, maar nu naar ogen. Zo zie je maar hoe een mens kan veranderen als hij ouder wordt.

“Zullen we een selfie maken…?!”


Ook Anke (63) is de laatste tijd veranderd. Zij kon lange tijd na haar scheiding niet genieten. Maar nu geniet ze meer dan ooit en dat is te zien. Ze is vrolijk, zelfverzekerd, onafhankelijk en lijkt wel twintig als ze huppelend een skilift instapt met deelnemer Rieks (64): “Zullen we een selfie maken…?!” vraagt ze giechelend in haar jeugdige shirt met zilveren sterren.

Ad vertelt dat hij maar liefst 53 jaar was getrouwd toen zijn grote liefde ziek werd. Binnen zes weken was ze overleden. Vlak voordat ze stierf heeft ze Ad voor alles bedankt en vertelde hem dat hij moest genieten van zijn leven en dat gaat hij doen. Als hij een nieuwe liefde vindt, zou hij alles voor haar doen. Wauw. De persoonlijke verhalen van de deelnemers ontroeren en wat zou het fijn zijn als al deze mensen weer eens stapelverliefd kunnen worden!

“Hij gaf haar cassis, ze dansten en bleven altijd samen”


Ook de oudste deelnemer Diny (79) was ontzettend lang samen met haar man. Maar liefst zestig jaar. Diny was slechts zeventien toen ze hem leerde kennen. Ze vond hem knap, hij gaf haar cassis,  ze dansten en bleven altijd samen. Zucht… Zo mooi en makkelijk kan het gaan. De dood van Diny’s man was tragisch; hij ging op de fiets brood halen en werd door een 68 jarige vrouw van zijn fiets gereden. Hij kreeg een hersenbloeding en overleed. “Dat kan toch niet? Ja, dat kan wel…” zegt Diny snikkend.

Na het eerste doe-uitje in de Zwitserse heuvels volgt er een quiz. Wie is fan van Armin van Buren? Wie kun je wakker maken voor pannenkoeken? Wie is er verslaafd aan tennis? Wie woonde er als een luxe prinses in Zwitserland? De bejaarden kennen elkaar natuurlijk nog niet en volgens mij is het idee van een quiz dat je raadt wat het antwoord is in plaats van dat je het direct verklapt, maar daar denken de deelnemers anders over: zij staan op wanneer ze horen dat er iets over ze wordt verteld. Ach ja, zo kan het ook.

“Heleen houdt niet van dikke buiken en kleine mannen”

Deelnemer Heleen (70) is by far mijn lievelingskandidate. Zij is degene die een luxe leven leidde maar absoluut niet tevreden was over haar liefdesleven. Om een nieuwe liefde te vinden is voor Heleen niet makkelijk: ze houdt niet van dikke buiken en niet van kleine mannen: “Mijn dochter heeft tegen mij gezegd je moet op Tinder, maar dat was voor 99,9% swipe to the left!”

In het programma zitten gescripte ‘grapjes’ die op onverwachte momenten voor een ‘Achter gesloten deuren’ achtig element zorgen. Ik vind de van tevoren bedachte geintjes persoonlijk weinig toevoegen, bovendien maken ze de reality van het programma wat ongeloofwaardiger. Wat me kippenvel bezorgde was de uitvoering van Marlijn van ‘Loving you is easy cause you’re beautifull’. Wat kan zij prachtig zingen…!

“Lekker laat opblijven, keten en computerspelletjes spelen”


Het ‘Duo van de Dag’ is Anke en Rieks: de twee die in de skilift al zienderogen veel plezier hadden samen. Er volgt een Notebook achtig scene waarin het koppel in de stromende regen een meer oversteekt in een plastic zwaan; zij mogen een nacht doorbrengen in een berghut. Anke liever dan Heleen (70): “Ze heeft toch wel haar pyjamaatje nog even kunnen halen? Dat lijkt mij nou helemaal niks…!”

Voor Kees (76) is zijn deelname aan het NPO programma een beetje alsof hij op schoolreisje is. Lekker laat opblijven, keten en computerspelletjes spelen. Anke en Rieks arriveren ondertussen in de regen en onweer op de meest romantische plek in Zwitserland: een berghut met berenvellen, geruite tafelkleden en volle glazen rode wijn…

“Waarom zou een koppel op leeftijd nog vragen hebben aan een snotaapje van 25?”


Er is verse pasta gekookt en de presentator (een van de vier heren, ik heb geen idee wie wie is) beloofd dat er geen camera’s zijn zodat de twee elkaar goed kunnen leren kennen. Anke: “Ik geloof dat jij ons nu maar even met rust moet laten.” Exact mijn idee: waarom blijft hij daar staan? Wat ben ik blij als hij eindelijk de deur uitloopt, maar dan… komt hij terug?! Why?! Waarom zou een koppel op leeftijd nog vragen hebben aan een snotaapje van 25? Ik weet het niet… Ik geef Rieks in elk geval groot gelijk wanneer hij de deur van de berghut op slot draait… En hoe de nacht was? Dat horen we volgende week in het liefdevolle programma Hotel Romantiek!


FOTO: BLUECIRCLE

Booking.com