avatar
     
Stories

Monique (53) is verslaafd aan hardlopen

'Mijn hele dag gaat op aan het hardlopen; ik loop minimaal vier uur per dag maar liever meer'

Ze begon rond haar twintigste met sporten en dat ging haar goed af. Vooral hardlopen vond ze leuk om te doen. Maar langzaam maar zeker raakte Monique verslaafd aan hardlopen. Zo verslaafd dat ze minimaal vier uur per dag loopt. Ze weet dat ze hiermee moet stoppen, maar hoe?

Het is dertig jaar geleden dat Monique werd ‘ontdekt’ door atletiektrainer Honere Hoedt. “Het was een hele leuke tijd. Ik ben gaan trainen op Papendal en ik kreeg startgeld voor wedstrijden en prijzengeld. Ik had er altijd wel verschillende baantjes bij, maar ik vond het geweldig dat ik geld kon verdienen me hetgene dat ik het allerliefste deed: hardlopen.”

“Die periode duurde ongeveer tot mijn dertigste, toen ben ik er mee gestopt; ik had niet meer zoveel zin in de druk. Maar zelf bleef ik sporten en ook rennen. In die tijd liep ik ‘s ochtends altijd een uurtje en soms ‘s middags nog een keer. Maar het was toen voor mijn gevoel nog geen verslaving; ik deed het gedoseerd.”

“Ik vond één uurtje trainen of rennen veel te weinig”

“Op een bepaald moment ging ik steeds meer lopen. En meer. En meer. Als ik een blessure had dan ging ik fietsen en in plaats van rennen trainde ik op de crosstrainer. Ik vond één uurtje trainen of rennen veel te weinig; het moest steeds meer worden. Dat ging heel erg geleidelijk.

Ik viel met het rennen ontzettend veel af en heb ook ondergewicht gehad. Ik ben een paar keer opgenomen geweest en besefte me dat ik aan mezelf moest werken en dat ik niet goed bezig was. Dat hield ik dan een poosje vol maar na een tijd pikte ik het vele rennen dan toch weer op- ik kon er niet mee stoppen. Het is zelfs zo erg dat ik doorrende met gekneusde ribben.”

“Ik ben gestopt met werken en heb vrienden links laten liggen”

“Mensen in mijn omgeving wisten wel dat ik veel liep, maar iemand die echt verslaafd is begrijp je natuurlijk nooit helemaal. De laatste tijd is er veel gebeurd. Ik ben gestopt met werken en heb veel vrienden links laten liggen. Het enige wat ik belangrijk vond was hardlopen. En dat ging het beste als ik verder niets om handen had.


Mijn hele dag gaat op aan het hardlopen. Ik loop minimaal vier uur per dag maar liever meer. Nu las ik laatst dat je al verslaafd bent aan sporten als je het meer dan zeven en half uur per week doet; daar zit ik binnen twee dagen al aan. Als ik minder ren denk ik: ik heb niet genoeg bewogen.”

Contact met lotgenoten

“Als ik niet of minder ren voel ik me raar. En als ik weer ga rennen voel ik me meteen weer goed. Dat is echt puur geestelijk want lichamelijk kan je vaak helemaal niet meer. Ik heb altijd gedacht dat veel bewegen alleen maar goed is. Maar als je zoals ik doorslaat, dan is het allang niet meer goed.”

Monique heeft ShePostsOnline benaderd omdat zij heel erg graag in contact wil komen met lotgenoten, en dan met name mensen die van een hardloopverslaving af zijn gekomen. Herken je je in dit verhaal en ben jij ook verslaafd (geweest) aan hardlopen? Of weet je iemand die Monique kan helpen?
Stuur een mail naar [email protected] en wij sturen je mailtje door.
Alvast hartelijk dank! 

 

Booking.com