avatar
     
News

Eindelijk: kindhuwelijk bij wet verboden in El Salvador

'Dit is een enorme stap voorwaarts in de strijd voor meisjesrechten'

Goed nieuws uit Zuid Amerika: Salvadoriaanse parlementsleden zijn het eens geworden over een totaalverbod op kindhuwelijken in het land. In El Salvador trouwt maar liefst 25 procent van de meisjes voor hun 18e verjaardag. Het land neemt een voorbeeld aan Honduras, die vorig maand kindhuwelijken bij wet verbood. 

Kindhuwelijken waren al een tijd verboden maar in één artikel van de wet stond dat ze toegestaan waren wanneer een meisje zwanger is. Veel minderjarige meisjes raakten zwanger en werden vervolgens uitgehuwelijkt.

Dat kindhuwelijk meisjes hun rechten en jeugd ontnemen moge duidelijk zijn. Het kindhuwelijk is een grove schending van hun fundamentele mensenrechten. Carmen Elena Aleman, directeur van Plan International in El Salvador is erg blij met de beslissing van het parlement; het is een enorme stap voorwaarts in de strijd voor meisjesrechten.

De meisjes die slachtoffer worden van het kindhuwelijk dragen hier levenslang de gevolgen van. Plan voerde jarenlang campagne om de wet te wijzigen. Nu dit is gebeurd vergeten het tijd om gewoontes en overtuigingen in de maatschappij te veranderen. De inwoners van het land zullen zelf moeten inzien hoe rampzalig de gevolgen zijn van kindhuwelijken.


Wil je weten hoe Plan strijdt tegen kindhuwelijken én steun biedt aan meisjes die uit een gedwongen huwelijk zijn ontsnapt? Lees Tien manieren waarop Plan tegen kindhuwelijken strijdt.

BRON: PLAN NEDERLAND

Booking.com