avatar
     
Blogs

Helemaal Het Einde – Week 35

'Als Ilona in de make-up is geweest ziet ze er uit als een pandabeer en voelt ze zich een clown'

Maandag! Helemaal Het Einde! Zou camping de Oranje Stroopwafel al vol staan? Neen, helaas. Addy en Astrid hebben in het grootste geheim gewerkt aan de kinderkamer en wat is deze prachtig geworden! Hier hebben Julia, Esmee en Eva acht maanden op gewacht. 

De kinderen hebben nu alle vier een eigen bed en een gezamenlijke tekentafel. Redbull Addy heeft nog een IDEE om in de toekomst wellicht te gaan werken met gordijntjes- Eva weet nu al wel 100% zeker dat ze dat wil en Esmee zou graag een sluitend raam willen. Ik denk dat ik mijn kinderen ook eens acht maanden met zijn tweeën op een matras op de grond laat slapen, dan zijn ze daarna überhaupt blij dat ze een weer eigen bed hebben. “Hun blij, wij blij!” zegt Astrid. Addy is vooral zo blij met al die hoge stemmetjes die ‘wauw’ en ‘gaaf’ roepen: zijn kinderen praten voor het eerst eens net als hij 24/7 doet.

De familie van Kooij is op een plek waar zelfgemaakte spinnenwebben van kastanjes en wol worden verkocht als kunst. Nu heeft iedereen het altijd over het spraakprobleem van Stephan Pos maar wie kan Jeroen verstaan? Handen omhoog! Hij geeft een quote waarin ik alleen het woord ‘yoga’ opvang. Astrid stottert nog iets over een diep geluid. Overigens heb ik iemand die niet hecht aan materiaal nog nooit zo vaak “quanta costa?” horen vragen.

“Tycho probeert een stukje meteoriet mee naar huis te smokkelen en Bjorn aait een grote dikke slang”

Ook Ilona en Bjorn zijn aan het shoppen. Zij willen graag ‘een stukje gezelligheid’ kopen maar over huisinrichting en -styling is Ilona minstens zo onzeker als over haar kookkunsten. Gelukkig ontpopt Bjorn zich tot stylist: hij denkt erover een palmpboompie en wat nieuwe kussens aan te schaffen en de twee gaan uiteindelijk naar huis met twee gepatchworkte kussens. De nieuwe bewoners Karel en An zijn ook aan het shoppen. An geeft een spreekbeurt over een artisanale houten poppenwagen van Chileens dennenhout die ze voor haar eenjarige kleindochter Lena koopt om de lokale economie te ondersteunen.

En terwijl iedereen aan het shoppen is zit Astrid met haar neus in de boeken van het Wereldschool pakket. Ze (lees: Redbull Addy) hebben namelijk een nieuwe regel ingevoerd: per week blijft ieder kind één dag thuis om Nederlands huiswerk te kunnen maken. Bjorn en Tycho zijn weer eens een dagje uit en bezoeken een tentoonstelling over alles wat jongetjes interesseert: dinosaurussen, slangen en meteorieten. Tycho probeert een stukje meteoriet mee naar huis te smokkelen en Bjorn aait een grote dikke slang.

“Als Ilona in de make-up is geweest ziet ze er uit als een pandabeer en voelt ze zich een clown”

De familie van Kooij struint door de woestijn maar natuurlijk wordt er in de yogaschool gewoon lekker doorgewerkt. En net op het moment dat ik denk: waarom werken deze twee sympathieke heren in godsnaam zomaar voor niks voor Jeroen en Linda (lees: krijgen ze er soms iets voor terug wat wij niet weten?) leggen de mannen ons uit hoe het zit: ze hebben acht jaar in Nederland en twee jaar in Barcelona gewoond omdat het in Chili moeilijk was om homo te zijn. Het enige wat de twee wilden was samen zijn en met rust gelaten worden. In Nederland leerden ze een familie kennen die alles voor ze deed en dat willen ze de familie van Kooij graag teruggeven. Zucht. Dat is gewoon een cadeautje.

De Posjes volgen via de app hun containerschip terwijl ze in de Chileense Monkeytown vertoeven. De scenes tussen Ilona en -er zit iets tussen je tand- Stephan zijn mijn lievelings. Die twee zijn toch nog leuker dan Martin Morero en Cheryl? Na het uitje gaat Ilona zich op laten knappen bij de kapper. Ze is van tevoren nog vol lof over haar nieuwe BFF stylist uit Santiago maar als ze in de make-up is geweest ziet ze er uit als een pandabeer en voelt ze zich een clown. Volgens Stephan is dit prima voor de promotiefoto’s van de wijn. Of, zoals Ilona met haar business-stem zegt: “de foto’s die ondersteunend zijn aan de advertentie campagne.”

“Addy besluit een lesje economie 1 te geven: Je hebt een marge tegenover de risico’s: simpel!”

Karel en An staan ondertussen in een muziekwinkel waar ik ineens zie dat dit koppel sprekend op Elly en Rikkert lijkt. Karel heeft besloten al zijn oude hobby’s weer op te pakken. Hij koopt een gitaar, gaat weer schilderen en besluit een mug uit hout te zagen om mee te spelen. En het mooiste is dat An dat dus allemaal geweldig vindt. Zelfs als de vijftig plusser met een uit hout gezaagde mug aan het vliegen is terwijl hij zoemende geluiden maakt is An nog verliefd.

Camping The Orange Swaffel is er nog steeds niet, maar de stroopwafels, hoe staat het daarmee? Addy was van plan om met vijf pallets van duizend pakjes stroopwafels (dit zijn 60.000 stroopwafels) te starten maar bedenkt zich tijdens de quotessessie: “We gaan het weer oppakken. (?) We hebben al een aantal mensen die zeer geïnteresseerd zijn. (?) Er zijn zelfs bedrijven die al drie maanden lang vragen: heb je ze al?! (?). Vaagheid alom, dus besluit Addy een lesje economie 1 te geven: “Je hebt een marge tegenover de risico’s: simpel. Nou, nou, nou, nou. Dus ja, ik heb een knoop doorgehakt. Ik doe het lekker kleinschalig.” Wat zegt deze man allemaal?

“Nee! Addy! Stop it! Stop met het opperen van ideeën!”

Op de valreep lijkt het erop dat Jeroen nog even moet huilen bij het zien van een gewonde pelikaan, maar hij houdt zich groot. Addy lanceert in het nieuwe huis een IDEETJE. Nee! Addy! Stop it! Stop met het opperen van ideeën! Hij begint over een TAK. JA! GAAF! LEUK! VERLICHTING! KICKEN TOCH?! Astrid wil het liefst weer even oplossen in haar poncho en hoewel ze weer niet tegen haar man ingaat zie ik wel een kleine verandering. Op een puberale toon zegt ze: “joh maakt mij niet uit!” Als Eva als eerste afhaakt en ook Esmee en zelfs Julia snel volgen begrijpt Addy nog steeds niet dat hij gewoon eens wat vaker zijn mond moet houden want in de aankondiging van volgende week horen we al dat hij een nieuw businessmodel model heeft bedacht…

Tot volgende week!

FOTO: INSTAGRAM FAMILIE POS

Booking.com