avatar
     
Blogs

“Proost op een leuk verblijf! Wij gaan nog even jullie kamer behangen!”

'Ik Vertrek': Alexander en Esther starten een chambre d'hôtes in Montazeau, Frankrijk.

Een nieuwe Ik Vertrek: maak ons gek! In deze aflevering zien we het vertrek van Alexander (42) en Esther (36) uit Arnhem. Zij gaan in de Dordogne hun grote droom realiseren en hebben een huis gekocht waar ze een chambre d’hôtes van willen maken.

Ik Vertrek heeft een nieuwe leader en ik vind hem leuk! En oh, wat ben ik blij dat de muziek hetzelfde is gebleven. Wel miste ik het staartje van de muziek, wat jullie? We beginnen de aflevering op het werk van Alexander. Hij is al langer dan vijftien jaar brandweerman en is gewend aan onverwachte situaties, wat me een zeer, zeer prettige eigenschap lijkt als je een bouwval in het buitenland koopt. Dit begint goed!

Esther is beleidsadviseur maar is vooral graag lekker creatief bezig. Ze houdt van uiltjes stempelen en kijkt er naar uit te schatzoeken op een brocante markt. De reden dat het stel naar Frankrijk gaat? Rust, ruimte en alles op een lager tempo doen, dat is waar ze van dromen. Ook willen ze graag een andere invulling aan de dag geven, vertellen ze terwijl ze handdoeken en keukenrollen (?) in de koelkast proppen.

“Alles wat we ooit wensten en meer dan we durven dromen”

Het pand dat het stel gekocht heeft ligt in het dorpje Montazeau in de Dordogne. “Het is alles wat we ooit wensten en meer dan we durven dromen” aldus Esther. Wel moet er nog ‘keiveel’ gebeuren. Dat vindt de voice-over een understatement: “elektriciteit, riolering, waterleiding, sanitair, daken, ramen, plafonds; alles moet worden vernieuwd” vult hij aan.

Als het huis is opgeknapt wil Alexander zijn gasten ook drie keer per week een maaltijd aanbieden, vertelt hij terwijl hij door de bruine bonen roert. Esther kan niet koken, zij is meer van de gezellige aankleding en heeft alvast een rood wit geruit tafelkleed aangeschaft. Esther kan overigens niet alleen niet koken maar ook geen borden wegbrengen. Alexander blijft echter geduldig en vertelt zijn Muis stap voor stap hoe ze dit straks kan aanpakken.

Santé!

Maar eerst naar Frankrijk! In de Nissan Kubistar, de Japanse uitvoering van de Franse Renault Kangoo vertrekken ze met hond Mozes naar Montazeau. Die Esther heeft een heerlijke vrolijke uitstraling en kijkt op zo’n positieve manier naar de wereld: “…lekker koel!” roept ze als ze haar nieuwe huis binnenloopt. Alexander kan zijn werk ondertussen toch niet helemaal loslaten en redt Moosje van de verdrinkingsdood, niet wetende dat het hondje gewoon even lekker aan het spelen was. Hij is en blijft een brandweerman.

Alexander en Esther zetten hun tent op en proosten met hun hond. “Santé!” roepen ze vrolijk. En hoewel ze nu een kast van een huis hebben en bovendien op de nationale televisie verschijnen is het stel gewoon hartstikke normaal gebleven, want ze slapen in een tent. Om er de volgende dag achter te komen dat er een dikke vette lekkage is en dat er al 164 kuub water is weggelopen terwijl het huis de afgelopen jaren onbewoond was.

Mag ik Esther even een compliment geven over haar kleding?

Alexander focust zich op de lekkende hoofdkraan en Esther laat het leven van de voormalige bewoners door haar handen gaan in de schuur. Hoe groot het probleem van de lekkage is wordt duidelijk als het begint te regenen. “Hier hadden we budgettair gezien niet op gerekend” zegt Esther, terwijl we naar een shot van de immense gaten in het dak kijken.

Het dak wordt gerepareerd maar Esther zit ook niet stil. Ineens doet zij mij aan Addy denken uit Helemaal Het Einde; ze heeft namelijk ‘ideeën’. Ideeën in mappen. En ze heeft op elke vinger een pleister. En terwijl ik me bedenk dat ze op Addy lijkt vertelt de voice over ons dat ze een business plan heeft: ze wil stroopwafels gaan verkopen op de Franse markt. Ik ben sprakeloos! Mag ik Esther trouwens even een compliment geven over haar kleding? Dit is de eerste aflevering van Ik Vertrek waarin een kandidaat zoveel leuke kleding aan heeft. Jeansblouses, off- shoulder-tops, korte spijkerbroekjes met laarzen, tuinbroeken, pumps, sjaals: Esther heeft het allemaal en ze inspireert me.

“Proost op een leuk verblijf! Wij gaan nog even jullie kamer behangen.”

De toko is nog lang niet klaar. Het budget is bovendien al met 20.000 euro overschreden. In haar eigen ieniemienie samenleving- voor haar tent- is Esther heel erg gelukkig. De plek is afgestyled met een vloerkleed, stoeljes, slingers en een fotogeniek vuurtje. De hele situatie is zeer Pinterest waardig en daarom maakt ze veel foto’s. Alexander is ook positief: “Wandjes, plafonds, vloeren schoonmaken en dan kan het ingericht worden!” zegt hij opgewekt.

Esther probeert cement te maken- eigenlijk een soort cakebeslag. En na het klussen is het tijd om wijntjes te proeven bij de buurman. Esther, die prachtig Frans spreekt vindt ze heerlijk en lichtelijk aangeschoten nemen ze vier doosjes mee naar huis. En hoewel er nog 500 kilo bouwstof ligt arriveren de eerste gasten nu elk moment. “Binnen zitten kan nog ff niet; we zijn nog bezig in jullie kamers!” Esther wil proosten met haar gasten en van het leven genieten, maar ze moet eerst nog even de glazen uitpakken. Terwijl de gasten een wijntje drinken op het terras zitten denken Scheetje en Muis: “Proost op een leuk verblijf! Wij gaan nog even jullie kamer behangen!” Van deze twee zinnen spreken ze alleen de eerste hardop uit.

Muis heeft het zwaar

Stuukloop, steigers, stof; er moet nog het een en ander gebeuren. Muis staat op omvallen en Alexander maakt frites avec un karbonaad. Na het eten heeft Muis het zwaar, huilend zegt ze: “Ik had een hele leuke baan…. Ik was heel happy in Nederland… Ik weet niet eens waarom ik dit ga doen…” Maar godzijdank vertrekken Esthers twijfels net zo snel als ze in haar hoofd opkomen en weet ze zelfs haar grote liefde Alexander weer terug te vinden. Wat kan de liefde toch mooi zijn.

Na de officiële opening door de burgemeester van het dorp, die uiteraard een geruite blouson en een fleecetrui had aangetrokken kijken we naar de afsluiting, die me dit keer doet denken aan het einde van Het Mooiste Meisje van de Klas. Er komt geen bioscoopscherm en er volgen ook geen tranen, maar Esther is hartstikke positief: “Wauw, dit hebben we toch maar mooi gefikst.” En zo is dat… Want; wat een prachtige gastenkamers hebben Alexander en Esther gemaakt… Je smelt als je de foto’s ziet op de website van Côté Verger. 

Het stel heeft vijf kamers gemaakt die ieder een inloopdouche, wastafel en toilet hebben. Alle kamers zijn omringd door boomgaarden. Alexander en Esther bieden een driedaags kerstarrangement aan en ook kun je in de prachtige tuin trouwen! Kijk even mee… Hier wil je toch meteen heen?

Chambre En-suite

Chambre Botanique

Chambre Orientale 

Chambre Fraîcheur 

De Chambre Rose

Ben jij ook verliefd op de kamers die Alexander en Esther hebben gemaakt en wil je meer informatie over de chambre d’hôtes en camping? Klik hier! 

FOTO: INSTAGRAM ALEXANDER & ESTHER 

Booking.com