avatar
     
Health

Belang goede voeding tijdens zwangerschap onderschat

'Bij een tekort aan vitamines, eiwitten en vetzuren worden organen niet optimaal ontwikkeld'

Een goede voeding tijdens de zwangerschap kan een groot verschil maken in hoe een kind zich na de geboorte ontwikkelt. Het Parool schrijft over diverse onderzoeken die zijn gedaan om het verband tussen voedsel dat baby’s  krijgen en hun ontwikkeling en intelligentie te meten. 

Zo werden in Engelse ziekenhuizen prematuren die minder dan 1850 gram wogen verdeeld in twee groepen. Groep één kreeg een maand standaardflesvoeding, groep twee speciale flesvoeding voor prematuren met extra nutriënten. Toen de baby’s achttien maanden oud waren bleken er grote verschillen in motorische vaardigheden en mentale ontwikkeling te zijn in de twee groepen baby’s.

Op achtjarige leeftijden werden de kinderen nogmaals uitgebreid onderzocht. De kinderen die als baby standaard flesvoeding hadden gekregen scoorden op achtjarige leeftijd twaalf punten lager op verbale intelligentie en het verschil in algemeen IQ was ook maar liefst tien punten. Volgens de onderzoekers komt dit verschil door één maand extra voeding. Tien punten is het gemiddelde verschil in IQ-scores tussen havo en vmbo leerlingen.

Ontwikkeling van organen

Hoeveel procent van de zwangere vrouwen zou zich realiseren hoe belangrijk het is om heel erg goed voor de foetus in de buik te zorgen? Voor de ontwikkeling voor baby’s in de buik is foliumzuur erg belangrijk. Vrouwen die zwanger willen worden wordt aangeraden 400 microgram foliumzuur per dag te slikken. Veel vrouwen doen dit vandaag de dag nog steeds niet omdat ze zich niet bewust zijn van het verschil dat het kan maken voor de ontwikkeling van de ongeboren baby.

Op bepaalde momenten tijdens de zwangerschap worden organen van de foetus gevormd en ontwikkeld. Bij een tekort aan essentiële stoffen als bepaalde vitamines, eiwitten en vetzuren worden die niet optimaal ontwikkeld. Dat kan later niet meer gerepareerd worden. Zo kunnen de alvleesklier, de nieren en het bloedvatenstelsel niet perfect aangelegd zijn, waardoor er later makkelijker diabetes of hart- en vaatziekten kunnen ontstaan.

Ondervoeding en overvoeding

Het voorkomen van voedingstekorten tijdens de zwangerschap is cruciaal maar ook overvoeding kan grote gevolgen hebben. Kinderen van moeders met obesitas, zwangerschapsdiabetes of zwangerschapshypertensie hebben een verhoogd risico op obesitas, diabetes of hart- en vaatziekten.

De meest kwetsbare groep mensen zijn ongeboren of pasgeboren kinderen. Bij veel ouders in Nederland ontbreken kennis, vaardigheden en mogelijkheden om zelf de optimale voorwaarden en omstandigheden te realiseren. Omdat voeding al zo vroeg in het leven een cruciale rol speelt bij een gezonde groei en ontwikkeling benadrukken organisaties als Unicef en de Wereldgezondheidsorganisatie het belang van een gezonde en evenwichtige voeding tijdens de eerste 1000 dagen na conceptie. Ook de jeugdgezondheidszorg vindt dit uitermate belangrijk.

BRON: HET PAROOL
Booking.com