Blogs

De buurman en onze kat

'Arme buurman: twee vrouwen, vier kinderen, drie katten, een rat en een huishouden van Jan Steen...'

Oké, ik ben niet zo heel erg dol op mijn eigen huisdieren. Nee, het voelt nog steeds niet zoals de rest in het gezin ermee omgaat. Maar wat mijn buurman doet…  En dan heb ik het niet over die leuke buurman die nonchalant naar mij zwaait als ik eens lang fiets. Nee die buurman is het niet, die kijkt wel uit. Het is mijn naaste buur. Wat een pech… Wil hij net in zijn Speedo op zijn stretcher van de zon genieten, staan er vier kinderen vanuit de boomhut naar hem te loeren. Wat een pech… Dat uitgerekend drie katten zijn prachtige tuintje dag in dag uit betreden.

Het begint met een geïrriteerd klopje op zijn raam, zodra een van onze katten een poot uitsteekt. Moet je nagaan, hij ziet dus alleen de poot van de kat, ik kan eruit opmaken dat hij niks te doen heeft. Na twee geïrriteerde klopjes op zijn raam trekt de buurman snel zijn jas aan ook al is het buiten twintig graden. Dan snelt hij in vogelvlucht zijn achtertuin in en maakt een rondedansje achter mijn katten aan. Hij kijkt of niemand hem gezien heeft en loopt dan onopgemerkt weer naar binnen.

“In dit soort situaties ben ik meestal met stomheid geslagen. Ik wil van alles zeggen, maar in werkelijkheid valt mijn mond open van verbazing en gebeurt er niets”

Als de rondedans echt niet geholpen heeft, dan voelt hij dat hij het serieuzer moet aanpakken. Zijn achterdeur vliegt open en nu wordt het een soort van regendans want er komt een hoop water aan te pas. Drijfnat snelt mijn kitten ons tuintje weer in en de buurman wandelt met een glimlach naar binnen. Je vraagt je misschien af hoe ik dit allemaal weet en of ik zelf misschien ook niets te doen heb; nou ik was toevallig heel druk in de tuin toen ik dit prachtige toneelstuk mocht aanschouwen.

In dit soort situaties ben ik meestal met stomheid geslagen. Ik wil van alles zeggen, maar in werkelijkheid valt mijn mond open van verbazing en gebeurt er niets. Mijn partner die er ook iets van had meegekregen die begreep het wel zei ze. Want ja, als je nou eenmaal niet zit te wachten op katten in je tuin… dan doe je dat soort dingen. Ik berustte mij in het lot van onze katten die hopelijk in het vervolg een ander blokje om zullen kiezen. Een paar minuten later liep ik de voordeur uit op weg naar de auto en trof ik mijn naaste buur aan bij zijn auto. Ik wilde een opmerking plaatsen, maar hij leek mij de mond te snoeren met een snelle ‘hoi’ en hij vluchtte naar binnen. Ik zei hem bescheiden gedag voordat hij vluchtte en wendde snel mijn blik af.

Even verlangde ik terug naar vroeger, waar ik met mijn overbuurvrouw snode plannen maakte om hem het leven zuur te maken, maar dat is al zo lang geleden. Ik moest ervan glimlachen en kreeg een beetje medelijden met mijn beide buren. Stel je voor… twee vrouwen, vier kinderen, drie katten, een rat, een huishouden van Jan Steen. Eigenlijk best positief toch dat de buurman tenminste nog een rondedansje maakt?

Booking.com