avatar
     
News

Ze heet Wiesje

Baby neushoorn geboren in Burgers' Zoo in Arnhem

Gisteravond laat waren duizenden kijkers live getuige van de geboorte van een kerngezond baby neushoorntje. Het neushoornkind werd geboren in Burgers’ Zoo in Arnhem en heeft de naam Wiesje gekregen. 

Mama neushoorn Izala was eerder zwanger, maar haar eerste neushoorn kind kwam vorig jaar zomer levenloos ter wereld. Vreselijk genoeg schijnt de eerste bevalling van een breedlipneushoorn vaker niet succescol te verlopen omdat het geboortekanaal niet voldoende is verwijd en het dier geen ervaring met bevallen heeft.

Izala kwam in 2013 vanuit de Zweedse dierentuin van Kolmarden naar Arnhem. In de afgelopen zeventien jaar werden er in Arnhem maar liefst zeven neushoorns geboren, waaronder het doodgeboren jong van Izaka. Nog een opmerkelijk feit: vrouwen neushoorns leven vaak in kleine groepjes. In deze situatie blijkt uit ervaringen dat de cyclus van de lager in rang staande vrouwen hormonaal wordt onderdrukt. Zodra zo’n jonge neushoorndame echter in een andere situatie terechtkomt, is de kans groter dat ze een normale hormonale cyclus krijgt, waardoor ook de kans op dracht toeneemt. Om die reden verhuisde Izala in 2013 vanuit het Zweedse Kolmarden waar ze met haar moeder samenleefde naar Burgers’ Zoo in Arnhem. En met succes: ze is nu zelf moeder geworden.

Booking.com