avatar
     
TV Tip

Netflix aanrader: Dicte

Deense misdaad, journalistiek, liefde, vriendschap en familie

Daar waar mijn lieve collega Janiek Netflix verslaafd is schreef ik al eerder dat ik series kijken vooral zonde van mijn tijd vind. Maar zoals beloofd ging ik het proberen: ontspannen bij een serie. Na Homeland en Girlboss ben ik nu begonnen aan de Scandinavische series Dicte. En ja: I love it. 

Dicte Svendsen is pas gescheiden van haar grote liefde Torsten als ze samen met haar tienerdochter Rose van Kopenhagen terugkeert naar haar geboortedorp: Aarhus. Dicte werkt als misdaadjournaliste voor de krant. Met haar ouders heeft Dicte geen contact meer. Ze groeide op in een milieu van Jehova Getuigen en hier heeft ze zich van los geworsteld. Hoewel het Dictes baantje is verslag te doen van de misdaden die in Aarhus plaatsvinden, lost ze ze het liefst ook graag zelf op. En zo heeft ze iedere aflevering te maken met de lokale hoofdinspecteur van de politie: John Wagner.

In de eerste aflevering van het eerste seizoen van Dicte is te zien hoe zij een baby krijgt als zestien jarig meisje. Een grote zonde binnen het streng gelovige gezin waar zij opgroeit en daarom wordt het kindje na de geboorte direct bij haar weggehaald. Een onbeschrijfelijk gemis waar Dicte al haar leven lang mee worstelt. Dicte heeft twee hartsvriendinnen: Ida Marie en Anne. Ida Marie heeft een grote kinderwens die in het eerste seizoen eindelijk uitkomt. Anne werkt als verloskundige in het plaatselijke ziekenhuis.

“De serie krijgt een extra dimensie als Dicte tijdens haar werk als misdaadjournalist ineens een bron te spreken krijgt die zegt haar zoon te zijn.”

De spannende scenes waarin moorden worden gepleegd, kinderlijkjes worden gevonden en achtervolgingen worden ingezet worden afgewisseld met persoonlijk drama: Dictes vriendin Anne gaat naar bed met haar ex Torsten, en zelf wordt ze verliefd op haar collega van de krant, Bo. Hij probeert met man en macht zijn huwelijk met zijn vrouw Eva te redden, maar heeft duidelijk ook gevoelens voor de misdaadjournaliste met wie hij bijna dagelijks op pad is.

Naast de redactie van de krant is het huis van Dicte een belangrijke locatie in de serie waar veel mensen bij elkaar komen. Een heerlijk Deens huis met meubels van onbewerkt hout waar tientallen koppen thee en glazen wijn worden gedronken. De serie krijgt een extra dimensie als Dicte tijdens haar werk als misdaadjournalist ineens een bron te spreken krijgt die zegt haar zoon te zijn…

Hartsvriendinnen Ida Marie en Anne 

Dicte en haar collega Bo

Booking.com