avatar
     
Lifestyle

Ongesteld? Niet naar school!

Meisjes in Oeganda blijven dagen thuis als ze menstrueren

Stel je voor, je bent een meisje in de leeftijd van ongeveer 12-18 jaar en je komt uit een arm boerengezin in Oeganda. Je wordt ongesteld, maar je hebt geen geld voor maandverband en dus mag je niet naar school. Stichting Amuria houdt zich bezig met ontwikkelingswerk in het gebied Amuria in het noordoosten van Oeganda en doet op Facebook een oproep een bijdrage te leveren aan maandverband voor Afrikaanse meisjes. 

De mensen in Amuria moesten vluchten voor een rebbellenleger, dat gelukkig in 2007 kon worden verdreven. Na terugkeer in het gebied was alles verwoest, de hutten waarin ze woonden, de landbouwgrond, het vee. Ze moesten -letterlijk- hun leven vanaf de grond opbouwen.  Stichting Amuria helpt de bewoners een nieuw leven op te bouwen door middel van kleinschalige projecten. Zo bouwt de stichting samen met ouders en de lokale overheid een school in Olungura, is er een bakkerij gebouwd en worden jongeren opgeleid tot bakker. Door de bakkerij is er inmiddels een middelbare school en een technische universiteit gekomen. Maar ook ondersteunt de stichting de kliniek in het gebied; het health centre St.Claire in Ococia, met medicijnen en hulpmiddelen. 

Spoedactie

Momenteel is een van de vrijwilligers van de stichting in Amuria en zij doet op Facebook een oproep die onze aandacht trok. Als je als meisje in Oeganda ongesteld bent en je hebt geen maandverband, kun je niet naar school. En zo komt het dat er veel meisjes een gedeelte van de maand thuisblijven. Annelies van stichting Amuria heeft nu de gelegenheid om het een en ander op te lossen voor deze meiden; ze kan ze voorzien van pakken maandverband, die  1.25 per stuk kosten. 

Stichting Amuria: “Voor € 1.25 kan Annelies een pak maandverband kopen! Dat betekent dat je een meisje voor € 15,- een heel jaar kunt voorzien van het benodigde materiaal om gewoon naar school te gaan. Hoeveel meisjes gaan we helpen?”

Wil je bijdragen? Maak dan een klein bedragje over op NL29ABNA0595156924 o.v.v. ‘maandverband’.
Let op, doe dit voor vrijdag. De stichting wil later een vervolg aan deze actie geven voor een meer structurele oplossing maar hoopt met deze spoedactie nu een eind te komen. 

Wil je meer weten over Stichting Amuria, neem dan hier een kijkje. FOTO: CAROLINE VELDKAMP

Booking.com