avatar
     
Stories

Marlijn Weerdenburg (34) bereidt zich voor op de komst van haar baby: een jongetje

'Ik ben de laatste jaren alleen maar aan het rennen en nu wordt voor mij beslist dat ik daar mee moet stoppen.'

Actrice en presentatrice Marlijn Weerdenburg (34) en haar vriend Paul (33) verwachten in september hun eerste kindje. Marlijn heeft haar laatste werkdag er inmiddels opzitten en bereidt zich nu voor op de komst van haar baby: een jongetje.

Marlijn zingt, acteert en presenteert. Misschien ken je haar van haar rol als Danni Lowinski in de gelijknamige serie of van haar deelname aan Wie is de Mol in 2015. Sinds twee jaar maakt Marlijn programma’s voor de KRO-NCRV. Ze heeft afgelopen weekend haar laatste werkdag gehad en is nu officieel met verlof. Vlak voordat ze met haar vriend gaat genieten van de laatste vakantie met z’n tweetjes, spreken wij de stralende hoogzwangere Marlijn over haar zwangerschap en naderende bevalling.

Marlijn: “We krijgen een jongetje! Toen ik zwanger was zei ik meteen: ik ben zwanger en we krijgen een jongetje. En dat is ook zo. Mijn zwangerschap gaat onwijs goed; ik voel me al vanaf het begin heel goed en heb helemaal niet overgegeven. Nu de laatste maand is ingegaan vind ik het lichamelijk wel zwaar; alles kost me veel inspanning en in mijn hoofd wil ik veel meer dan ik nu kan. Er gaat de komende maanden veel voor mij veel veranderen. Ik ben de laatste jaren alleen maar aan het rennen, rennen, rennen en nu wordt voor mij beslist dat ik daar even mee moet stoppen, dat is natuurlijk wel even wennen.”

“Ik had er zoiets groots van gemaakt dat ik steeds meer ging tobben en alleen maar beren op de weg zag”

In het KRO-NCRV programma ‘Marlijn: De Dolende Dertiger’ was Marlijn open over de duizenden vragen die ze had omtrent haar kinderwens. Net als veel andere dertigers worstelde ze met haar biologische klok. Is ze wel klaar voor een kind? Kan ze het wel? Hoe moet dat in combinatie met haar carrière? “Het was echt een ding. Ik had er zoiets groots van gemaakt dat ik steeds meer ging tobben en alleen maar beren op de weg zag. Een baby krijgen is natuurlijk ook lifechanging, maar door de gesprekken die ik in het programma heb gevoerd kwam ik tot het inzicht dat ik het mezelf heel erg moeilijk maakte.

Op een bepaald moment dacht ik: laten we leven! Laten we stappen nemen, laten we het doen, laten we het ervaren. Vreemd genoeg had ik ook in mijn hoofd gehaald dat ik misschien niet zwanger zou kunnen worden. Toen ik twaalf was ben ik wel eens door een groep jongens in mijn buik geschopt en ik heb vanaf dat moment altijd gedacht: het gaat niet lukken. Toen mijn vriend en ik hadden besloten ervoor te gaan en ik zwanger werd was dat heel erg bijzonder.”

“Het geluk dat je ziet bij je eigen ouders wanneer je in verwachting bent is zo mooi”

Wat ook meespeelde om voor haar kinderwens te gaan was dat Marlijns vader twee jaar geleden heel erg ziek werd. “Hij kreeg kanker toen ik Paul net kende. Gelukkig heeft hij het overleefd en gaat het nu heel goed met hem, maar hierdoor besef je je wel: we leven nu, we moeten het nu doen, want dadelijk is hij er niet meer en zal hij ons kindje nooit kennen. Mijn ouders wonen in Brabant en zijn echt over the moon dat ze voor het eerst opa en oma worden. Het geluk dat je ziet bij je eigen ouders wanneer je in verwachting bent is zo mooi. Ik ben zo blij dat ik mijn moeder alles kan vragen, samen met haar de babykamer kan inrichten en dat allebei mijn ouders straks hun eerste kleinkind leren kennen. Extra bijzonder is dat ook de ouders van Paul voor het eerst opa en oma worden, dus ons kind wordt straks heel erg verwend!” 

“Ik zie niet op tegen de bevalling, ik heb er zelfs wel zin in. Ik besef me hoe bijzonder het is dat ik dit mee mag maken.”

Lichamelijk voelde Marlijn niet de behoefte om zich voor te bereiden op wat haar straks te wachten staat. “Ik doe aan yoga en ik zing; ik ken mijn lichaam goed en had niet de behoefte aan een pufclubje, maar merkte wel dat ik behoefte had aan informatie over zwanger zijn en bevallen. Samen met Paul heb ik vijf lessen van twee en half uur gevolgd bij Drs. Mama in Amsterdam. In deze lessen krijg je van twee vrouwelijke artsen medische informatie over bevallen en wat van een bevalling kunt verwachten. Tijdens de lessen komen alle mogelijke scenario’s aan bod en ik vind het heel fijn dat ik nu ongeveer weet wat er gaat gebeuren.”

“Een simpel voorbeeld: ik weet nu dat wanneer ze de hartslag van de baby in de gaten gaan houden dat ze dat in het ziekenhuis op twee manieren kunnen doen: via een band om je buik of via een elektrode die inwendig wordt ingebracht. Ik vind het fijn dat ik dat soort dingen alvast weet zodat ik straks niet voor verrassingen kom te staan. Ik zie niet op tegen de bevalling, ik heb er zelfs wel zin in! Ik besef me hoe bijzonder het is dat ik dit mee mag maken. Paul is ook bij alle bijeenkomsten aanwezig geweest en weet ook wat ons te wachten staat. Ik vind dat belangrijk, want hij is degene die tijdens de bevalling voor mij gaat zorgen.”

“Iedereen die mij goed kent roept nu al dat ik waarschijnlijk weer wil werken als de baby zes weken oud is”

Marlijn heeft nu verlof. De laatste maanden was ze vooral druk met het presenteren van televisieprogramma’s. De komende maanden zien er voorlopig heel anders uit. “Ik ben straks drie maanden fulltime bij mijn baby en ik ben heel benieuwd hoe dat me afgaat. Soms ben ik wel bang dat mijn wereldje straks heel klein wordt: ik ben gewend altijd op pad te zijn, geen dag is hetzelfde. Waarschijnlijk wordt dat voor mij de grootste les, want ik vind nu al dat ik bijzonder weinig uitvoer op een dag. Iedereen die mij goed kent roept nu al dat ik waarschijnlijk alweer wil werken als de baby zes weken oud is; we gaan het zien!”

Paul en ik gaan samen voor ons kindje zorgen en willen het echt 50/50 gaan doen. We maken nu samen het leukste scenario ever; de eerste vijf maanden zorgen we samen voor de baby en daarna gaan ook onze ouders oppassen en willen wij allebei een vaste dag in de week vrij zijn. Als de baby zes maanden is gaat hij twee dagen in de week naar de crèche. We vinden het allebei belangrijk dat hij in contact komt met leeftijdsgenootjes en het lijkt ons heel goed voor zijn sociale ontwikkeling.”

“We zijn nu heerlijk aan het dromen maar we moeten het nog wel gaan flikken met z’n tweeën”

“We zijn het nu allemaal aan het bedenken en heerlijk aan het dromen, maar natuurlijk weten we nu nog niet hoe het allemaal uitpakt. Ik maak me ook wel eens zorgen over hoe we het straks in de praktijk allemaal moeten gaan doen. Ons kindje zal wel flexibel moeten zijn, alleen al vanwege het werk dat wij allebei doen; Paul is geluidsman en werkt ook voor televisie en we zullen in de toekomst allebei nog wel eens naar het buitenland gaan. We hopen dat ons kindje als hij wat ouder is lekker kan logeren bij opa’s en oma’s en vrienden, maar voor hetzelfde geldt krijgen we een huilbaby.

In mijn omgeving zie ik dat het eerste jaar met een baby niet altijd makkelijk is voor je relatie, dus we moeten het nog wel gaan flikken met z’n tweeën! Ik heb daar wel alle vertrouwen in. Als ik aan het tobben ben zegt Paul: ‘We weten toch niet hoe het allemaal gaat, dus het beste kunnen we ons maar overgeven aan de flow.”

Marlijn zingt, presenteert en acteert. Ze zingt in haar eigen band ‘Molly & Me’ en speelde Charlotte in de musical ‘Soldaat van Oranje’. Bij het grote publiek wordt ze bekend door haar rol als Danni Lowinski in de gelijknamige serie en als finaliste in ‘Wie is de Mol’ in 2015. Sinds 2016 maakt Marlijn programma’s voor de KRO-NCRV, waaronder ‘Marlijn: De Dolende Dertiger’ en ‘Broodje Gezond’. Vanaf 3 september is Marlijn te zien in het nieuwe programma Hotel Romantiek.

www.marlijnweerdenburg.nl

FOTO: MARLIJN WEERDENBURG

Booking.com