avatar
     
News

Vrouwen praten zelden tot nooit over hun miskramen

Psycholoog Jessica Zucker: 'Vrouwen moeten ophouden met het oplepelen van cliché's'

Vrouwen praten zelden tot nooit over hun miskramen terwijl veel zwangerschappen eindigen in een miskraam. De Amerikaanse Jessica Zucker is moeder en psycholoog. Met de campagne #ihadamiscarriage op Instagram hoopt Jessica meer openheid te creëren over het onderwerp. “Een miskraam is niks om je voor te schamen. Het kan iedereen overkomen.”

Veel vrouwen praten zelden of nooit over hun miskraam. Een conclusie die de Amerikaanse trok nadat ze veel vrouwen sprak in haar eigen praktijk waar ze is gespecialiseerd in vrouwen en zwangerschap. “Verdriet is ondeelbaar. Maar door er over te praten, kan je wel voorkomen dat je jarenlang een trauma met je meeneemt.”

Zelf verloor Jessica een kindje toen ze zestien weken zwanger was. Ze was bij een arts geweest vanwege wat bloedverlies, maar er leek niet veel aan de hand te zijn. Thuis kwam de bevalling op gang en moet ze het kindje zelf ter wereld brengen. Haar arts vertelde haar telefonisch hoe ze de navelstreng moest doorknippen. Het was een traumatische ervaring. Jessica: “Ik dacht: ik ga nooit meer naar mijn werk terug. Hier kom ik niet meer overheen.”

#IHadaMiscarriage

Terug naar haar werk ging ze wel en ze besloot het taboe te doorbreken. Jessica schreef een artikel in The New York Times in de hoop dat vrouwen openlijk over hun miskramen gaan praten. Ook ontwierp ze een lijn met postkaarten, t-shirts en speldjes. Jessica riep de hasthtag #IHadaMiscarriage in het leven en startte onlangs ook een campagne op Instagram. 

Vrouwen uit de hele wereld reageren via Instagram en vertellen hun verhaal. Haar doel lijkt ze te bereiken: meer openheid te creëren over het onderwerp. Jessica benadrukt in haar campagne dat een miskraam niet iets is om je voor te schamen. Toch schamen veel vrouwen zich wel. Veel vrouwen denken veel vrouwen in Amerika dat het hun eigen schuld is dat ze hun kindje vroeg in de zwangerschap verloren. In Nederland is dit volgens Jessica wel anders omdat verloskundigen hier open en eerlijke informatie geven. Maar in Amerika weten vrouwen niet dat één op de tien zwangerschap in een miskraam eindigt.

Rouw en verdriet

Ook belangrijk: vrouwen moeten vrouwen ophouden met het oplepelen van cliché’s. Platitudes als “Ach, je hebt toch al een gezond kindje” als je rouwt, zijn onnodig. “Het is misschien wel waar, maar je helpt er niemand mee. Bovendien heeft de een er veel meer tijd voor nodig dan de ander. Rouwen en verdriet is niet te vergelijken. Maar praat met elkaar erover: dat helpt wel.”

Heb jij een miskraam gehad en wil jij meedoen om het taboe te doorbreken? Wij vertellen graag jouw verhaal. Mail naar: [email protected] of stuur ons een berichtje. Dankjewel! #IHadaMisscarriage

BRON: AD

Booking.com