avatar
     
TV Tip

2Doc: Naziha’s lente

Naziha's ex spoorde haar 9 zonen aan om te stelen en te vechten, tot bloedens toe

De documentaire Naziha’s lente is een roerend portret van een Marokkaanse vrouw die zich vrijvecht om haar kinderen een goede toekomst te geven. De film is gemaakt door Gülsah Dogan en wordt vanavond na Zomergasten uitgezonden op NPO2.

De  alleenstaande Marokkaans-Nederlandse moeder Naziha strijdt voor haar vrijheid en die van haar tien kinderen. Naziha heeft negen zonen en één dochter, die ze kreeg van een dertig jaar oudere man met wie ze werd uitgehuwelijkt.

Negen jaar geleden is Naziha gescheiden van haar man. In de documentaire vertelt ze hoe haar man altijd in huis lag als de ‘chef’ en hoe hij haar kinderen in shorts liet vechten in de woonkamer tot ze bloedden. Zelf kwam ze tijdens het huwelijk soms wekenlang het huis niet uit en viel ze in slaap in de keuken. Op het moment dat ze haar man vertelde dat ze wilde scheiden sloeg hij haar in elkaar met een honkbalknuppel terwijl hij schreeuwde: “jij gaat dood” en “je bent een hoer”.

De alleenstaande Naziha – ooit bestempeld als moeder van ‘een van de grootste Marokkaanse probleemgezinnen van Amsterdam’ – vecht voor haar vrijheid en die van haar tien kinderen. Bij het gezin kwamen tientallen hulpverleners over de vloer.

BRON: NPO

Booking.com