avatar
     
Lifestyle

Beperk het risico op wiegendood

'Een verandering van routine zoals het gebruik van een ander matras in een campingbedje kan riskant zijn'

Wiegendood is het plotseling en overwacht overlijden van een ogenschijnlijk gezonde baby tijdens de slaap zonder aanwijsbare oorzaak. Nog steeds sterven er ieder jaar baby’tjes in hun eigen bedje. Monique L’Hoir promoveerde op de preventie van wiegendood en geeft op Nu.nl tips aan ouders.  

Daar waar baby’s vroeger gestimuleerd werden op hun buik te slapen, is het nu uit den boze. Waarom? Buikligging is de belangrijkste risicofactor bij wiegendood, maar ook het gebruik van een dekbed of een verandering van routine zoals het gebruik van een ander matras in een campingbedje kan erg riskant zijn. Door op hun buik te liggen of met hun mond tegen een dekbed aan te liggen, kan het zijn dat baby’s hun uitgeademde lucht deels opnieuw inademen, waardoor ze te weinig zuurstof binnenkrijgen.

Waar moeten jonge ouders opletten?

  • Als je je baby in bed een trappelzak aantrekt stel je het draaien naar de buik uit.
  • Van een fopspeen kan een beschermende werking uitgaan. Een speen zorgt er voor dat de spieren in het mond-halsgebied zich ontwikkelen, waardoor de luchtwegen minder snel worden afgesloten als de baby op zijn buik ligt.
  • Bij het uitzoeken van een bed is het verstandig te kijken naar de ruimte tussen de spijlen, deze mogen niet te ver uit elkaar staan, en de ventilatie. Waar je mee moet oppassen, zijn bedjes die bijvoorbeeld al jaren in de familie zijn of waarvan de zijwanden helemaal dicht zijn. Een rieten wieg kan prima, maar dan moet je aan de binnenkant geen bekleding plaatsen.
  • Gebruik verder zo min mogelijk losse, maar sowieso geen zachte materialen in het bedje. Geen babynestjes, kussens, hoofdbeschermers of grote knuffels.
  • Gebruik tot je kindje twee jaar is geen dekens maar een slaapzak.
  • Houd tenslotte rekening met de temperatuur in de kinderkamer. De meest ideale temperatuur ligt tussen de 16 en 18 graden.

BRON: NU.NL 

Booking.com