avatar
     
News

Tweede kind vaker op latere leeftijd in problemen

'Later geboren kinderen hebben een rolmodel dat vaak een irrationele peuter is'

Kinderen die als tweede worden geboren in een gezin hebben het niet makkelijk. Niet alleen moeten ze dealen met een broer of zus die de baas over ze speelt; ze lopen op latere leeftijd meer kans om in de problemen te raken, blijkt uit een nieuw onderzoek. 

Geboortevolgorde heeft invloed op de ontwikkeling van een kind. Volgens onderzoeker Joseph Doyle gaat het vaak om gedrag dat serieuze consequenties kan hebben. Joseph en zijn collega’s ontdekten dat vooral jongetjes die als tweede zijn geboren een stuk rebelser gedrag vertonen dan broers en zusjes. Voor het onderzoek keken ze naar duizenden kinderen in Europa en de Verenigde Staten. Daaruit blijkt dat deze kinderen later sneller problemen krijgen op school of met de wet.

“De later geboren kinderen hebben een rolmodel dat vaak een irrationele peuter is.”

“De eerstgeborene heeft volwassenen als rolmodel. De later geboren kinderen hebben een rolmodel dat vaak een irrationele peuter is – beter bekend als hun broer of zus. Ouders zijn dus op een andere manier betrokken en dan is er ook nog de invloed van een broer of zus die ervoor zorgt dat die kinderen later meer problemen krijgen op de arbeidsmarkt of in de criminaliteit eindigen” aldus Doyle.

BRON: REDBOOK/FAMME

Booking.com