avatar
     
TV Tip

De wereld van Puck: een film over het leven met een gehandicapt kind

'De weg is lang en ruw en bovenal zonder richting'

Gert-Jan de Vries is getrouwd met Diana en heeft twee zoons: Job en Flip. En hij heeft een dochter: Puck. Zij is zowel lichamelijk als geestelijk gehandicapt en zal altijd een peuter blijven. Ruim twintig jaar filmde Gert-Jan zijn gezin. En nu is er een film. Die laat zien hoe het leven is met Puck. Een film over een gezin met een gehandicapt kind. Omdat Puck niet kan praten hebben Gert-Jan, Diana, Job en Flip elkaar geïnterviewd. 

ls dochter Puck na een normale bevalling wordt geboren, ontstaat er bij iedereen een unheimisch gevoel. Er is iets aan de hand met haar, maar wat? Pas na negen maanden stelt een geschrokken kinderarts de diagnose: Puck is zwaar gehandicapt. Vanaf de zwangerschap filmt Gert-Jan zijn vrouw, zijn zoons en dochter.

In de trailer zegt vader en regisseur Gert-Jan: “Er is geen handleiding voor het opvoeden van kinderen. Laat staan een gehandicapt kind. Laat staan als je nog nauwelijks weet wat er met haar aan de hand is. Je gaat op zoek naar de waarheid, maar niemand kent de waarheid. Alleen wij als ouder kunnen het stukje bij beetje ontrafelen. Artsen en hulpverleners kunnen je daar hooguit bij helpen. De weg is lang en ruw en bovenal zonder richting.”

“We hebben een klein kind voor de rest van ons leven”

Gert-Jan wil met de documentaire laten zien hoe het is om te leven met een gehandicapt kind. “In een bepaalde periode hebben we thuis bijvoorbeeld hulp gevraagd. Op een gegeven moment hadden we vier avonden in de week iemand anders aan tafel erbij zitten. Dat had een enome impact op de rest van het gezin.” Ook zegt hij: “Het duizelt ons regelmatig. Gelukkig zijn Diana en ik door de jaren heen niet uit elkaar gedreven door deze zoektocht. Ik denk dat we door alle gezamenlijke frustraties naar elkaar toe zijn gegroeid. Ik denk ook dat het komt doordat we een gemeenschappelijk doel hebben. Puck helpen, tot de dood ons scheidt. Ja, zonder overdrijven. We hebben een klein kind voor de rest van ons leven. Puck zal later niet voor ons kunnen zorgen als wij oud zijn. Ze zal altijd een peuter blijven.”

Omdat Puck zelf niet kan praten hebben de andere gezinsleden elkaar geïnterviewd. Volgens de filmmaker is het daardoor een intieme documentaire geworden. De eerste vijftien jaar maakte Gert-Jan de beelden overigens niet om er een documentaire van te maken. Hij maakte de beelden naar eigen zeggen ‘gewoon als vader’. Inmiddels filmt hij niet meer. “Toen mijn gezin in de gaten kreeg dat het materiaal gebruikt ging worden gingen alle deuren dicht. De spontaniteit ging weg. Toen ben ik ook opgehouden met filmen”.

De wereld van Puck was op 3 juli om 20.25 te zien op NPO2 en kijk je hier terug.
Updates over Puck lees je op Facebook

 

BRON: DE WERELD VAN PUCK

Booking.com