avatar
     
Food

Een lekker bakkie pleuriskruid

Verveine is een heerlijk kruid waar we in Nederland te weinig mee doen

Sinds ik weet hoe rustgevend een goede kop thee kan werken probeer ik graag veel verschillende soorten thee uit. In Frankrijk dronk ik dagelijks de ‘apres-repas’ thee van La Tisaniere. Wat hierin zit? Groene anijs, munt en verveine, ofwel verbena. Muntthee kennen en drinken we allemaal, maar verveine is een heerlijk kruid waar we in Nederland eigenlijk nooit iets mee doen: zonde! 

Verbena wordt in Nederland ook wel pleuriskruid of ijzerkruid genoemd, maar door kwekers verkocht als citroenverbena. De Fransen hebben er een iets chiquere naam voor: verveine. Er bestaan verschillende soorten verveine en je treft ze in Frankrijk aan onder de namen verveine odorante, verveine citronelle of de Latijnse benamingen Lippia citriodora of Aloysia citriodora.

Het kruid is heerlijk om te drinken in je thee. Het is fris en heeft een aroma dat een beetje citroentachtig smaakt. In speciaalwinkels en supermarkten kun je verveine gedroogd en wel in theezakjes kopen. Als je het kruid in de keuken wil gebruiken bij het koken, ga dan voor de verse variant. In Le Puy-en-Velay in de Auvergene wordt van verveine een straffe likeur gestookt die wordt gedronken met gin. Laat ik nu toevallig vlakbij Le Puy-en-Velay op vakantie gaan. Of deze likeur me net zo bevalt als de thee waarin verveine is verwerkt, dat hoort u later!

 

 

Booking.com