avatar
     
Blogs

Abu Dhabi

De avonturen van Janiek als stewardess bij KLM

Mijn eerste maand als stewardess bij de KLM zit er alweer op. Deze maand is letterlijk en figuurlijk voorbijgevlogen. Tijdens de eerste weken deed ik zó ontzettend veel indrukken op dat ik geen rust kon vinden om over mijn avonturen te schrijven. Ik neem op elk reisje wel een dagboek mee, maar ’s avonds ben ik vaak  te moe om nog helder na te denken en schrijf ik er uit verplichting een paar regels in, terwijl er ZO veel is om te vertellen… 

Nu ik meer rust heb gekregen barst ik van de energie om te schrijven. Het zijn de regels dat ik niet mag schrijven over de (vaak HI-LA-RI-SCHE) situaties die zich aan boord afspelen dus focus ik in mijn blogs vooral op de bestemmingen waar ik tijd spendeer.

Te beginnen met: Abu Dhabi! Mijn tweede intercontinentale reis was een onvergetelijke ervaring. Na een prima, rustig vluchtje van ongeveer zeven uur landden we in de stad die midden in de woestijn gebouwd is. Ik ben van tevoren door iedereen gewaarschuwd hoe vreselijk heet het daar is (helemaal in deze tijd van het jaar) en dat ik genoeg moet drinken en me goed moet beschermen voor de zon, bla bla bla. Ik dacht: dat zal allemaal wel meevallen.

 Zo. Intens. Heet.

Nou, echt niet dus. Toen ik een voet buiten de airport zette, dacht ik dat ik naast een hete vliegtuigmotor stond. Zo. Intens. Heet. Gelukkig konden we snel het KLM busje in, die ons naar het hotel reed. Daar hebben we met de crew nog heerlijk geborreld in de hotelbar. Op een gegeven moment viel het ons op dat wij de enige bron van geluid waren in de hele bar. De barman stond rustig glazen te wassen en er zat een stelletje in de hoek zachtjes te praten. Toen kwamen we erachter dat er helemaal geen muziek aanstond, wat best apart is in een bar. Mijn collega stond op het punt om via zijn telefoon wat muziek aan te zetten, toen de barman eraan kwam. We vroegen hem meteen waarom er geen muziek aan stond. Blijkbaar had dit te maken met de Ramadan, die bezig was. Tijdens de Ramadan mag je geen muziek luisteren, zelfs niet als de zon weer onder is. Dit was nieuw voor mij. Hij drukte ons ook op het hart om vooral geen muziek aan te zetten omdat je gewoon zonder pardon de gevangenis ingegooid wordt. Best een handige waarschuwing, zo op de late vrijdagavond!

Fashionable in de moskee

De volgende dag gingen we met zijn vijven op pad om de grote, bekende moskee van Abu Dhabi een bezoek te brengen. Bij aankomst werd ik meteen beroofd van mijn pakje sigaretten, aansteker en deodorant. Uit veiligheid. Op zich gaf dat best een fijn gevoel, met al die rare verhalen van tegenwoordig. Ook werden we in een soort monnikjurken gehesen. Gelukkig kwam ik voorbereid en had ik een aantal vrolijke sjaals meegenomen, zodat we fashionable de moskee in konden gaan. De moskee is één van de mooiste plekken waar ik ooit geweest ben.  Alles is wit, schoon, fris, mooi, rustig en vredig. Prachtige details en versieringen en een kroonluchter met de meeste Swarovski-stenen van de hele wereld. Wat trouwens best apart is, omdat Islam juist soberheid aanmoedigt en materialisme verbiedt. Maar goed, mij hoor je niet klagen; het leek wel een sprookje. We hebben er ongeveer twee uurtjes rondgelopen, maar ik had er wel een hele dag kunnen blijven. Voor mensen die fotografie leuk vinden is deze plek de hemel op aarde!  In de middag hebben we even afgekoeld bij het zwembad. Dat was ook wel nodig, want het was 45 graden bij de moskee dus we waren zwaar oververhit.

De complete Arabic Experience in één dag

Na de lunch gingen we op woestijnsafari. Met een grote jeep reden we met een groepje mensen naar de woestijn toe, om daar vervolgens dik een half uur over de heuvels te racen. Enorm gaaf, spannend en leuk. Na het racen kwamen we aan op een bestemming waar de barbecue aangestoken werd, er ijskoude drankjes klaarstonden, je op kamelen en quats kon rijden, je henna’s kon laten zetten en shisha kon roken. De complete Arabic Experience in één dag! ‘s Avonds koelde het lekker af en hebben we heerlijk gegeten. Ook hebben we hele mooie henna’s laten zetten. Het was een heerlijke middag. De trip is zeker aan te raden voor iedereen die The Middle East Experience op een leuke en veilige manier wilt beleven. Let op: neem wel wagenziekheidspilletjes in als je daar last van hebt, want je wordt echt door elkaar geschud in die auto!

Met volle buikjes werden we weer netjes bij het hotel afgezet en ben ik de kroeg ingedoken met mijn collega. Gezellig ordinair een halve liter Hoegaarden weggetikt en met een voldaan gevoel mijn bedje ingerold. Helaas miste ik de volgende ochtend het ontbijt gemist omdat ik me verslapen had. Dat was niet erg: ik ben lekker in mijn eentje de stad ingegaan en heb gegeten bij een lounge cafe: de Ramadan was inmiddels over dus het was gezellig druk!

Een warm bad

De rest van de middag heb ik met mijn collega’s bij het zwembad gehangen en ben ik rond een uur of zeven gaan slapen, omdat we om middernacht weer opgehaald werden om naar het vliegveld te gaan. Ik heb een heel bijzonder gevoel bij het Midden Oosten, wat ik niet kan uitleggen. Het is ook een beetje dubbel: aan de ene kant kom je in een warm bad terecht; letterlijk èn figuurlijk. Iedereen is ontzettend vriendelijk, je ziet hoe sterk de community is omdat iedereen in hetzelfde gelooft en iedereen dezelfde lifestyle heeft. Dat is prachtig om te zien. Aan de andere kant gebeurt er veel achter gesloten deuren waar je niet blij van wordt. De mannen zijn ècht hitsig dus je MOET je als vrouw gewoon bedekken, wil je niet lastiggevallen worden. Zij mogen in korte broek en korte mouwen naar de moskee terwijl wij met 45 graden in een veel te hete, lange jurk gehesen worden. Je gaat de gevangenis in als je je niet houdt aan de regels die daar gelden, er is dus totaal geen vrijheid. En toch… Het heeft iets, dat Abu Dhabi.

Mijn volgende bestemmingen zijn Bahrein, Muscat, een Europa weekje en dan Dubai. Dus ik heb mooi vergelijkingsmateriaal om een goed beeld van het Midden-Oosten te creëren. Vandaag heb ik reizen aangevraagd richting de Antillen, Zuid-Afrika en het Verre Oosten. Ben benieuwd!

In de moskee 

Henna tatoeage op mijn voet 

De woestijnsafari 

Booking.com