avatar
     
News

Hoogleraar pleit voor meer echo’s tijdens zwangerschap

'Met vijf echo's kunnen we aangeboren afwijkingen beter opsporen en sneller maatregelen nemen'

Hoogleraar Eva Pajkrt pleit ervoor dat zwangere vrouwen standaard vijf echo’s krijgen om afwijkingen bij het ongeboren kind op tijdig op te sporen en sterfte rondom de zwangerschap te voorkomen. Op dit moment zijn dit er slechts twee. De drie extra echo’s zijn volgens Pajkrt noodzakelijk, staat in het Parool.

Vrouwen krijgen rond tien weken de zogenaamde termijnecho; waar wordt vastgesteld hoe lang de vrouw precies zwanger is. Vervolgens wordt er bij twintig weken zwangerschap een echo gemaakt om orgaanafwijkingen op te sporen. Vroeggeboorte en groeivertraging veroorzaken samen 75 procent van de sterfte van baby’s rondom de bevalling.

Volgens Eva Pajkrt worden er te vaak signalen van dreigende vroeggeboorte en afwijkingen gemist. Daarom zijn drie extra echo’s volgens haar noodzakelijk. Een 13-weken echo om grote structurele afwijking vroegtijdig op te sporen en twee echo’s rond 28 en 34 weken zwangerschap om groeivertraging uit te sluiten. Daarnaast wil ze een standaard baarmoedermondmeting bij de 20-weken echo, om zo de kans op spontane vroeggeboorte te bepalen.

Bovendien zouden door deze standaard echo’s de toenemende wildgroei van ‘tussendoor-echo’s afnemen. Vaak gebeurt het nu dat vrouwen toch een extra echo krijgen wanneer er bijvoorbeeld sprake is van een bloeding of een moeder zich zorgen maakt over haar baby.

BRON: HET PAROOL
Booking.com