avatar
     
Food

Melk de witte motor of de witte sloper?

Het is World Milk Day maar is de inname van melk eigenlijk wel goed voor ons?

Volgens de één is een glas koemelk het gezondste dat er is, volgens de ander is melk een groot gevaar voor de gezondheid. Daar waar het vroeger compleet normaal was om bij de lunch een glas melk te nuttigen, is dat het tegenwoordig niet meer. De consumptie van melk daalt al jaren in Nederland en de meeste foodies in Nederland die melk nodig hebben voor bijvoorbeeld een ontbijtje met havermout, kiezen liever voor havermelk, geitenmelk of sojamelk.

In Broodje Gezond zoeken Ersin en Marlijn uit of melk nu wel of niet gezond is. Ersin bezoekt een zuivelfeest en doet mee aan een heuse melkproeverij, Marlijn gaat naar een Paleo workshop en maakt een bosvruchtencheesecake zonder zuivel. De deelnemers aan deze workshop voelen zich beter dan ooit sinds ze geen melk meer aanraken. ‘Ballonbuiken’, huiduitslag en maagzuur is bij hen allen als sneeuw voor de zon verdwenen nu ze geen zuivel meer nuttigen.

De tegenstanders zijn fel tegen en de voorstanders kunnen no way zonder; er is geen voedingsmiddel wat zoveel verdeeldheid zaait als melk. Uiteraard spreekt het presentatieduo ook verschillende wetenschappers. Er zijn inmiddels genoeg studies gedaan naar de gezondheid van melk en naar de gezondheid van zuivel. Ook is er een cultuurhistoricus die van alles kan vertellen over de betekenis van melk door de jaren heen en doet Marlijn bij de allergoloog dé test: is zij allergisch voor melk?

Benieuwd? Hier bekijk je de uitzending van Broodje Gezond over melk!

Booking.com