avatar
     
Lifestyle

Kinderwens? Werk eerst aan je eigen conditie!

Marjolein Poels (UMC): 'ouders met kinderwens moeten zich melden bij arts'

Vrouwen met een kinderwens zouden zich op het moment dat ze de allereerste gedachte hebben graag een kindje te willen moeten beginnen met het werken aan hun eigen conditie en zich zelfs moeten melden bij de huisarts of verloskundige- zo luidt het advies van onderzoekers van het UMC Utrecht. 

Marjolein Poels is preconceptie-onderzoeker en stelt dat er voor een zwangerschap een topconditie nodig. Dat vrouwen zich pas melden bij een huisarts of verloskundige als ze al weken zwanger zijn, is volgens haar onderzoek veel te laat. Marjolein interviewde ruim zeshonderd vrouwen en promoveert aankomende donderdag met haar academisch proefschrift naar leefstijleffecten voorafgaand aan zwangerschap.

Zowel voor mannen als vrouwen geldt dat het belangrijk is dat je gezond bent voordat de conceptie plaatsvindt. Zo vroeg mogelijk starten met een gezonde leefstijl is volgens de UMC onderzoekers essentieel. Complicaties als vroeggeboorte, hoge bloeddruk en diabetes zouden wellicht tegengegaan kunnen worden wanneer ouders zorgen dat ze er een gezonde leefstijl op nahouden op het moment dat ze een kind besluiten te verwekken.

“Veel aanstaande moeders melden zich pas als zij al een paar weken zwanger zijn bij de verloskundige; dat is echt aan de late kant”

Uit het onderzoek blijkt namelijk dat een ongezonde lifestyle invloed heeft op de groei van zowel de foetus als de placenta. Obesitas en het gebruik van alcohol en nicotine kunnen ernstige gevolgen hebben voor een kind. In Telegraaf geeft Marjolein advies over het onderwerp waar zij inmiddels alles van weet. Ze vertelt: “Veel aanstaande moeders melden zich pas als zij al een paar weken zwanger zijn bij de verloskundige. Dat is echt aan de late kant. Immers, die eerste drie maanden zijn cruciaal in de aanleg van de organen en verdere ontwikkeling van het kind. Dikwijls ziet de verloskundige de aanstaande moeder zelfs voor het eerst tussen de achtste en twaalfde week. Pas dan blijkt dat er nog heel wat moet worden gesleuteld aan haar conditie, omdat zij ook gezondheidsrisico’s loopt die sporen kunnen achterlaten bij het kind.”

Onder de groep vrouwen die tijdens hun zwangerschap rookten deden zich veel spontane vroeggeboorten voor. Dat blijkt uit een studie die in haar proefschrift wordt aangehaald dat onder bijna 3700 zwangeren in de regio Utrecht (2012-2014) is uitgevoerd. Het aantal premature zuigelingen lag volgens deze zelfde studie onder zwangeren met een te hoog lichaamsgewicht bijna twee keer zo hoog als onder vrouwen met een gezond BMI. Bovendien had het te vroeg geboren kind twee keer zo vaak een (te) laag geboortegewicht. De kans op diabetes en/of pre-eclampsie (hoge bloeddruk en eiwitverlies via de urine) lag respectievelijk vier en twee keer zo hoog als bij vrouwen met goed BMI.

Marjolein besluit dat het een  ’vaste gewoonte’ zou moeten worden om onmiddellijk de huisarts en/of de verloskundige te informeren over de wens tot zwanger worden. Alleen dan is er nog alle tijd om te werken aan een gezonde lifestyle van zowel vader als moeder.

BRON: TELEGRAAF

Booking.com