avatar
     
Health

Hoe schadelijk is alcohol voor puberbrein?

'We denken dat het puberbrein gevoeliger is voor alcohol dan volwassenen'

In opdracht van de Hersenstichting doet de Universiteit Leiden een groot onderzoek naar het effect van alcohol op het puberbrein. Hoewel de grens voor alcoholgebruik bij 18 jaar ligt, heeft ruim 43 procent van de jongeren van veertien jaar heeft wel eens alcohol gedronken. Het puberbrein is nog volop in ontwikkeling en de gevolgen van matige alcoholconsumptie zijn nog onbekend.

Het is de eerste keer dat er onderzoek wordt gedaan naar het langetermijneffect van alcohol op de hersenen van pubers. Sabine Peters van de Universiteit Leiden zegt in een interview: “We denken dat het puberbrein gevoeliger is voor alcohol dan volwassenen, juist omdat de hersenen nog zoveel ontwikkelen. Zo zijn de verbindingen tussen hersencellen nog niet zo robuust als bij volwassenen, en daarom waarschijnlijk makkelijker kapot te maken.”

Het onderzoek volgt jongeren in de leeftijd 8-17 jaar over een langere periode. Maar liefst 1400 jongeren doen mee aan het onderzoek. Op het moment dat de jongeren nog nooit een druppel alchohol hebben gedronken wordt er een hersenscan gemaakt. Op het moment dat ze dit wel hebben gedaan volgen er nieuwe scans. Ook wordt onderzocht of alcoholgebruik effect heeft op de cognitieve vaardigheden van pubers.

Het grootschalige onderzoek vindt plaats in opdracht van de Hersenstichting. ‘Met dit onderzoek willen we de mogelijke risico’s in kaart brengen en mensen daar bewust van maken’, aldus Loes van Herten, Hoofd Gezonde Hersenen bij de Hersenstichting.

BRON: GEZONDHEID EN CO

Booking.com