avatar
     
Blogs

Wat is mijn toekomst?

'Ik wil mij niet laten leiden door angst, maar door hoop en vertrouwen'

“Word ik oud?” vraag ik aan de arts terwijl de tranen over mijn wangen lopen. “Die kans achten we klein.” De woorden van mijn arts deden mij er twee en half jaar geleden toe besluiten om te stoppen met mijn opleiding. De kanker was terug. Ging ik mijn 21ste verjaardag halen? Wat had de toekomst voor mij in petto? Ik besloot om te stoppen met mijn opleiding omdat ik niet ‘tot de dood’ fulltime met school bezig wilde zijn.

Inmiddels zijn we twee en half jaar jaar verder en voel ik me nog steeds supergoed. Alsof de kanker niet bestaat. Dit is natuurlijk positief, maar zorgt er ook voor dat ik steeds meer denk aan de toekomst. Vorig jaar heb ik gesolliciteerd op een betaalde functie bij mijn vrijwilligerswerk die ik ontzettend graag wilde, waar ik een ongelofelijk goed gevoel bij had, ik durfde het aan, voor de toekomst. Het feit dat ik niet eens werd uitgenodigd voor een gesprek kwam als een mokerslag, ik was er kapot van en kon het niet verkroppen. Ik was toe aan een nieuwe uitdaging, maar vond die niet.

Wat was mijn toekomst? De afgelopen periode ben ik met tijden door een best wel donkere periode gegaan. Ik had er dagen bij dat ik het liefste mijn bed niet uit kwam, mijzelf opsloot met de luxaflexen dicht en mezelf alleen maar afvroeg ‘wat voeg ik toe aan de maatschappij?’ Ik heb totaal geen doel in mijn leven.

“Ik wil mij niet laten leiden door angst, maar door hoop en vertrouwen”

Al deze dingen bij elkaar hebben mij aan het denken gezet over wat ik wil en wat mijn angsten zijn.  Ik heb een ontzettend grote beslissing genomen, een beslissing die mijn leven weer compleet gaat veranderen op een positieve manier. Het is ook een beslissing die in ongelofelijk eng vind om te nemen, omdat ik ook een stuk angst meedraag, angst voor teleurstelling, angst voor de toekomst. Maar ik ga het doen. Ik wil mij niet laten leiden door angst, maar door hoop en vertrouwen: ik wil weer gaan studeren. Ik heb me aangemeld voor de opleiding Docent Beeldende Kunst en Vormgeving aan Kunstacademie Minerva in Groningen.

“Ik heb een beslissing genomen  die mijn leven compleet gaat veranderen op een positieve manier”

Ik vind het eng om iets voor vier jaar aan te gaan, maar ik ga het doen. Het is trouwens nog niet gezegd dat ik in september mag starten, zoals bij de meeste kunstopleidingen zit hier een selectieprocedure aan vast. Stiekem droom ik er al van om straks weer te studeren. Deze opleiding past precies bij mij. Dat ik het aandurf komt omdat het al twee en half jaar zo ongelofelijk goed gaat. Ik wil niet blijven stilstaan. Als ik er over tien jaar nog ben wil ik niet denken ‘had ik maar… ik had de tijd WEL gehad’. Als het schip wel strand, dan heb ik het geprobeerd, dan ben ik ervoor gegaan. Maar voor nu geeft mijn beslissing om weer te gaan studeren mij vooral heel erg veel hoop.

Maar eerst de toelating overleven, wordt vervolgd…

‘If you never try, you’ll never know’

Booking.com