avatar
     
News

Sien laat 3 gifgroene eieren achter bij buurman Jos

Kasuaris mannetje broedt eieren uit en neemt verzorging kuikens op zich

Weinig mensen weten van het bestaan van de Kasuaris, een loopvogel die een kruising lijkt tussen een emoe en dinosaurus. Hij kan niet vliegen, maar zijn poten zijn sterk genoeg om zichzelf met meer dan vijftig kilometer per uur voort te kunnen bewegen. In Dierenpark Amersfoort leven een paar kasuaris vogels. De afgelopen dagen zijn er in de dierentuin eieren gevonden in het verblijf van kasuaris Jos. Juist: een mannetje. En laat Jos nu net twee weken geleden kennis hebben gemaakt met zijn buurvrouw Sien… De dieren leefden al drie en half jaar naast elkaar, maar toonden eerder geen enkele interesse. Dat de kennismaking toch gezellig was blijkt wel; het vrouwtje heeft drie gifgroene eieren bij Jos achtergelaten.

“De geëmancipeerde vader in spé neemt de verdere zorg voor de eieren en later de kuikens op zich”

Bij deze grote loopvogels broedt niet de vrouw, maar de man de eieren uit. :Het mannetje heeft de eieren verzameld en gisteren hebben wij hem voor het eerst zien broeden,” vertelt dierverzorger Dik Eenink. “Na drie eieren te hebben gelegd, is het vrouwtje weer naar haar eigen onderkomen gegaan. Deze vogels leven namelijk alleen.” De geëmancipeerde vader in spé neemt de verdere zorg voor de eieren en later de kuikens op zich. Hiermee gaat de volledige voogdij naar de vader.

Het is de eerste keer dat er kasuaris-eieren zijn gelegd in de Amersfoortse dierentuin. “Het is voor ons een spannende tijd, want het broeden duurt wel 55 dagen en in zo’n periode kan er van alles gebeuren,” vertelt de dierverzorger. “Alles ziet er tot nu toe top uit, maar laten wij het ei niet prijzen voor het een kuiken is.” Als alles goed gaat, verwachten de dierverzorgers rond Pinksteren kasuaris-kuikens te verwelkomen.

BRON: DIERENPARK AMERSFOORT

Booking.com