avatar
     
Health

Ella (36) was na 2 bevallingen incontinent

1 op de 4 vrouwen boven de 35 heeft last van urineverlies

Bij het woord ‘urineverlies’ denk je misschien aan oude oma’s in verzorgingstehuizen, maar één op de vier  vrouwen boven de 35 heeft te maken met urineverlies. Ongeveer zeven procent heeft er dagelijks last van. Maar liefst zestig procent heeft last van inspanningsincontinentie: het verliezen van urine bij niezen, lachen of inspanning. Een klacht die zoveel vrouwen hebben zou net zo bespreekbaar moeten zijn als verkoudheid, maar helaas is dat niet het geval. 

Hoewel een kwart van de vrouwen met de klachten kampt, is het bespreekbaar maken ervan niet aan de orde. Op urineverlies zit een groot taboe. Heel sexy is het natuurlijk ook niet, om toe te geven dat je wel eens in je broek plast. Waarom praat je met je vriendinnen wel over seks en bevallen, maar niet over incontinentie? Het zou voor iedereen makkelijker zijn, als het onderwerp wel bespreekbaar wordt gemaakt.

Vrouwen die op een natuurlijke manier zijn bevallen lopen vaak jarenlang met dit ongemak rond: hun bekkenbodemspier werkt namelijk niet meer zoals zou moeten. Wat veel vrouwen niet weten is dat ze bij een paar sessies bij de fysiotherapeut van hun klachten af kunnen komen. Steeds meer ziekenhuizen hebben tegenwoordig een bekkenbodemspreekuur.  Een laagdrempelige manier om in contact te komen met bekkenfysiotherapeuten. Zij kunnen je oefeningen geven om de spieren rondom je bekkenbodem te versterken, maar ook om ze te leren ontspannen.

Op dit moment gaat namelijk slechts de helft van de vrouwen die last hebben van urineverlies naar de huisarts. En ook zijn er huisartsen die vrouwen naar huis sturen met een speciaal verband, terwijl de oorzaak van het probleem niet wordt aangepakt. En dit is juist heel erg belangrijk: verlies je urine omdat je bekkenbodem niet (meer) goed werkt, of is er misschien meer aan de hand en is er sprake van een anatomische verzakking? Belangrijke vragen om het probleem te kunnen oplossen.

“Zelfs mijn eigen man vertelde ik dit niet, en als ik een druppel urine verloor was ik altijd bang dat mensen het zouden ruiken.”

Ella (36) is moeder van twee kinderen en vertelt dat haar probleem begon met het verlies van af en toe een drupje urine. Ze besprak dit met niemand en zag ook niet de ernst van het probleem in. “Omdat ik twee natuurlijke bevallingen heb gehad dacht ik dat het er gewoon bij hoorde. Wel schaamde ik me er erg voor. Zelfs mijn eigen man vertelde ik dit niet, en als ik een druppel urine verloor was ik altijd bang dat mensen het zouden ruiken.”

Omdat het urineverlies steeds erger werd en Ella er geen controle over leek te hebben, ging ze uiteindelijk toch naar de dokter, Achteraf gezien zou Ella willen dat ze eerder met haar klachten naar de huisarts was gegaan. “Ik werd meteen doorverwezen naar een bekkentherapeut die me wist te vertellen dat ik echt niet de enige ben die hier mee zit. Tijdens mijn zwangerschappen heb ik mijn bekkenbodem nooit getraind. In het begin is het heel erg lastig om te voelen waar hij überhaupt zit en om te voelen hoe je hem kunt aanspannen en ontspannen. Mijn therapeut heeft gebruikt gemaakt van een elektrode die ze vaginaal inbracht. Deze liet de spiersamentrekkingen in mijn vagina zien op een beeldscherm. Zo kon ik zelf zien wat ik aanspande en hoe. En oefening baart kunst, want inmiddels weet ik precies hoe ik het moet doen.”

“Je hoeft er niet voor naar de gym: je spieren rondom je vagina aanspannen kun je op ieder moment van de dag doen”

Wat belangrijk is, is dat je de oefeningen voor je bekkenbodem elke dag doet. Je hoeft er niet voor naar de gym: je spieren rondom je vagina aanspannen en ontspannen kun je op ieder moment van de dag doen. Ben je zelf benieuwd hoe sterk jouw spieren in dit gebied zijn? Je kunt je bekkenbodemspieren heel eenvoudig testen met een stop-start test. Stop de urinestroom halverwege je toiletbezoek door je spieren aan te spannen. Lukt dit? Als je elke dag oefent zul je zien dat het steeds makkelijker gaat.

Ella is blij dat ze er op tijd bij was en door middel van een aantal bezoekjes aan de bekkenfysiotherapeut haar problemen onder controle heeft gekregen. Ze raadt alle vrouwen aan direct de huisarts te bellen en te vragen om een doorverwijzing. “Ook al is het maar één druppel die je verliest als je je inspant: het is er één teveel en het is een klacht die niet nodig zou hoeven zijn.”

FOTO: PEXELS

 

Booking.com