avatar
     
News

Langer partnerverlof van de baan

'VVD vindt het voorstel nu niet nodig'

Nederland loopt hopeloos achter op het gebied van partnerverlof. Baby gekregen? Dan mag je twee dagen thuis blijven. Dan kun je de kraamverzorgster een hand geven, beschuit inslaan en aangifte doen. In Europa is de norm acht weken. Even leek er sprake van dat twee dagen vijf dagen zouden worden, maar ook dit plan is nu van de baan. Het voorstel is op aandringen van de VVD ‘controversieel’ verklaard. Dat betekent dat het voorlopig niet meer wordt behandeld. Het plan was dat het uitgebreide partnerverlof in 2019 van kracht zou worden. Dat gaat nu niet meer lukken.

Lodewijk Asscher diende het wetsvoorstel eind vorig jaar in. Partners van moeders hebben recht op twee door de werkgever betaalde verlofdagen. Voorstel: breid dit uit met een calamiteitenverlof op de dag van de geboorte, plus drie dagen extra kraamverlof. UWV zou deze dagen gaan betalen. Daarnaast heeft de partner echt op drie dagen onbetaald verlof.

De VVD vindt het voorstel nu ‘niet nodig’, ook omdat het een groot beslag op gemeenschapsgeld kan gaan leggen. En als een grote partij bezwaar heeft tegen behandeling, terwijl het kabinet demissionair is, wordt de behandeling gestaakt. De drie partijen waarmee de liberalen nu praten over de vorming van een nieuwe coalitie willen wel verder gaan met de plannen voor langer partnerverlof. CDA, D66 en GroenLinks gaan zelfs verder dan het kabinetsvoorstel van Asscher: zij willen geen partnerverlof van vijf dagen, maar van drie maanden.

BRON: VOLKSKRANT

Booking.com