Blogs

Anti-homogeweld is nog lang niet over

'Homofobie een blanke ziekte? Laat me niet lachen!'

Tags: ,

Homofobie is nog lang niet over. Velen houden nu elkaars hand vast uit solidariteit met het homostel dat van het weekend werd toegetakeld. Toch komt bij mij de angst weer boven dat men het over een week weer is vergeten en weer verder gaat met het dagelijkse leventje. Er moet veel meer gebeuren dan een dagje elkaars handjes vasthouden. Laat ik eerst beginnen met een eigen verhaal. Natuurlijk gaat het niet alleen om homo’s, maar ook lesbiennes, biseksuelen en transgenders. Uit de cijfers blijkt dat homo’s vaak slachtoffer zijn van geweld. Het is ook de groep die zich het meest onveilig voelt.

Laat ik eerst beginnen met een eigen verhaal. Wat ik nu vertel ga vertellen is geen bewijs, maar meer toelichting op het bewijs wat ik denk te leveren. Elianne liep door de stad rond 21:00 uur in de avond en zag een homostel hand en hand de Grote Markt in Groningen overlopen. Nou, dat tovert bij mij een lach op het gezicht want liefde is mooi.

Regressief links

Ineens kwam er een tokkie op ze aflopen, schreeuwend dat ze ‘even normaal moeten doen’. Ik zag dat hij geen wapen had, dus ik ging ervoor staan en zei: “Gast, ze doen toch niets verkeerd?” Het ergste wat ik op zou kunnen lopen was een blauw oog en dat geneest wel weer een keer. Uiteraard is een vrouw, van toen 22 jaar oud, niet zo heel erg indrukwekkend en hij duwde me aan de kant. Pas toen mensen zagen dat ik een duw kreeg, greep iemand in. Gelukkig stond er binnen een paar tellen een boom van een vent naaste me en loste het probleem zich vanzelf op. Dit incident zei mij wel iets: over het algemeen is geweld tegen vrouwen ‘not done‘. Geweld zou überhaupt niet moeten, maar op dat moment was het blijkbaar erger dat ik een duw kreeg, dan dat dat homoseksueel stel werd lastig gevallen.

Natuurlijk is de regressieve linkse kant er zo snel mogelijk bij om blanke mannen de schuld van alles geven. Zo zou meer dan 61 procent van het geweld tegen homo’s zou van ‘de blanke man’ afkomstig zijn. Is dat hoog? Nou, het is eigenlijk best wel laag. Begrijp me niet verkeerd, want het zou nog natuurlijk gewoon nul procent moeten zijn. 77.8% van alle Nederlanders is volgens het CBS autochtoon. Deze 77.8% is verantwoordelijk voor 61.8% van het homogeweld. Framing is a son of a bitch, en met name als er sprake is van een verborgen agenda. Het is logisch dat als je een meerderheid in een land bent ook verantwoordelijk bent voor de meeste geweldpleging.

Marokkanengeweld

Maar waar komt de rest van het geweld dan vandaan? Marokkanen zijn verantwoordelijk voor 17% van het geweld tegen homoseksuelen. En volgens het CBS heeft maar 2% van de Nederlanders een Marokkaanse achtergrond. Op het gebied van geweld tegen homo’s worden, Turken, Roemenen, Surinamers en Duitsers trouwens nog apart genoemd in de desbetreffende studie. Ook is het opvallend dat de tweede generatie allochtonen (de generatie die hier geboren is), gewelddadiger is tegen homo’s dan de eerste generatie. Waarom wordt er niet gekeken hoe dit kan? Het blijkt bij meerdere etnische groepen zo te zijn dat de eerste generatie minder vaak gewelddadig is tegen homo’s dan de tweede generatie.

Ik hoor mensen wel eens zeggen dat de acceptatie van homo’s niet meer op scholen wordt onderwezen en dat daarom het geweld tegen homo’s toeneemt. Heel leuk dat soort speculaties maar daar zou dan graag wel cijfers van zien. En hoe je het wendt of keert, er is duidelijk sprake van een probleem.

Facebook-vlag-profiel

Er is niets mis met de symbolische hand-in-hand acties. Ik ben alleen wel bang dat dit van hetzelfde kaliber is als al die Facebook-vlag-profief-acties: “Een aanslag in het buitenland? Geef je profielfoto de kleuren van de vlag van dat land!” Die vlagacties snap ik nog wel, want als burger kun je weinig doen tegen aanslagen. Maar dat is bij antihomogeweld veel minder het geval. Daarom wil ik iedereen ook oproepen om hier iets tegen te doen. Dit kunnen we met zijn allen aanpakken.

Dus zie je dat een homoseksueel stel wordt lastiggevallen en zijn er misschien meer mensen in de buurt die je kunnen kunnen helpen? Verzet je er tegen! Zijn die mensen er niet? Bel dan op zijn minst de politie! Want zulke eikels mogen niet winnen!

Booking.com